Zbog nestašica u Velikoj Britaniji ograničena prodaja VOĆA i POVRĆA na komad ili dva

Zbog nestašica u Velikoj Britaniji ograničena prodaja VOĆA i POVRĆA na komad ili dva

Dok se Velika Britanija suočava sa nestašicama nekog voća i povrća, nekoliko lanaca supermarketa je bilo prinuđeno da ograniči broj proizvoda koji svako od njihovih kupaca može da kupi. Neki dozvoljavaju samo 3 paradajza, paprike i krastavca po osobi.

Poluprazni rafovi u prodavnici

Kombinacija ekstremni vremenskih uslova i energetske krize

Zimi, Velika Britanija uvozi oko 95% svojih paradajza i 90% svojih salata iz Španije i Severne Afrike. Međutim, izuzetno hladno vreme u Španiji i poplave u Maroku ozbiljno su poremetile transport robe.

S druge strane i Veliku Britaniju je u decembru pogodila serija jakih i dugih mrazeva, pa ona nije mogla da se osloni na lokalne proizvođače ili na one u Holandiji, drugom velikom trgovinskom partneru. Zbog rata u Ukrajini i poskupljnja struje poljoprivrednici u obe zemlje su bili prinuđeni da manje koriste plastenike i svoju proizvodnju okrenu ka ozimim usevima.

Kriv je Bregzit?

Iako britanska vlada nedostatak povezuje sa ekstremnim vremenskim uslovima u Španiji i Severnoj Africi, neki stručnjaci i zvaničnici krive Bregzit.

Nacionalni savez farmera, glavni poljoprivredni sindikat u zemlji, zatražio je od britanske vlade plan podrške namenjen proizvođačima, dok neki zvaničnici, poput ministarke za životnu sredinu Therese Coffey, predlažu da Britanci jedu manje paradajza, a više repe.

Neki kontinentalni Evropljani su na društvenim mrežama podelili fotografije svojih dobro snabdevenih supermarketa, kako bi razotkrili stvarnost nedavnih nestašica hrane u Velikoj Britaniji, implicitno kriveći Bregzit.

Mik Haknal, pevač grupe “Simpi Red” takođe je pozvao svoje pratioce iz kontinentalnog dela Evropre da na Tviteru postave fotografije punih rafova u hipermarketima, kriveći Bregzit za trenutne okolnosti u Velikoj Britaniji.

Dok debata traje, očekuje se da će nestašice trajati nekoliko nedelja, sve dok sezonu uzgoja ne započne u proleće, a do tada ostaje na prodavcima da pronađu alternativne izvore snabdevanja.


Izvor: France24.com


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica