Za Srbiju 400.000 t đubriva – U Mađarskoj upotreba đubriva manja za 40 odsto

Za Srbiju 400.000 t đubriva – U Mađarskoj upotreba đubriva manja za 40 odsto

Dovoljno đubriva i u skladu sa potrebama biće obezbeđeno za Srbiju. U naredne tri nedelje očekuje se i još dodatnih količina, pa će Srbija, prema rečima ministra Nedimovića imati ukupno 400.000 tona đubriva. U međuvremenu kriza sa cenom đubriva aktuelna je u svim delovima sveta, ali je Evropa definitivno najviše pogođena. U tekstu pročitajte kako se i druge zemlje bore sa ovim poskupljenjima!

Nedimović je rekao i da su količine kompleksnih đubriva – NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost.

Uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva. Povodom skoka cena u ratarskoj proizvodnji, ministar Nedimović je najavio i dve konkretne mere podrške.

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom (počekom) do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom).

Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, ministar je istakao da je važna činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90 odsto, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Pored toga najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

U svakom slučaju, prema rečima Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva.


Kaže i da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.

azotno-đubrivo


Agromedia

Evropa najteže pogođena cenama đubriva

Evropa je najteže pogođena rastom troškova prirodnog gasa i azotnih đubriva. Evropa bi mogla imati deficit od oko 9% u odnosu an njihove godišnje potrebe za azotnim đubrivom u prvoj polovini. Hrana može postati još skuplja ako žetve stradaju ili cene useva porastu. Mnogi farmeri koji tek treba da obezbede hemiju čekaju do poslednjeg trenutka da cene popuste, ili će ih možda kupiti po visokim cenama ali u manjoj količini.

Poljoprivrednici u Francuskoj i Nemačkoj verovatno su pribavili oko 70% potrebnih količina azotnog đubriva za sezonu, u vreme kada je sve već kupljeno. Taj procenat u crnomorskim zemljama poput Ukrajine i Rumunije je sigurno manja.


U Mađarskoj će upotreba azotnog đubriva ove sezone pasti za oko 30% do 40%, što će štetiti prinosu useva.

Još uvek je atraktivno uzgajati pšenicu i kukuruz, ali korišćenje manje đubriva povećava rizik. Ograničavanje primene đubriva na pšenici za otprilike 15% od normalnog bi moglo da smanji prinose za oko 5%, a takođe može da utiče na sadržaj proteina.

U SAD cene đubriva se utrostručile

Američki farmeri poslednjih nekoliko mesci doživljavaju jak finansijski pritisak, a jedan od glavnih razloga su cene đubriva koje su sada dva do tri puta više od onih u 2020.

Diamonijum fosfat, najčešće korišćeno fosforno đubrivo na svetu, porastao je sa manje od 480 dolara po toni u decembru 2020. godine na oko 826 dolara po toni u novembru 2021, prema analizi maloprodajnih cena đubriva Ministarstva poljoprivrede SAD. Tokom istog perioda, potaša je porasla sa oko 350 dolara po toni na 785 dolara po toni, a urea, koja je u decembru 2020. iznosila u proseku oko 360 dolara po toni, sada donosi 915 dolara po toni.

Iako Sjedinjene Američke Države proizvode dosta ključnih elemenata za đubriva, Stručnjaci tvrde da su američki proizvođači i dalje učesnici na globalnom tržištu i da zavise od svetskih cena.

Devedeset posto trgovine đubrivom odvija se izvan Sjedinjenih Država, ističu stručnjaci u SAD-u. Bez obzira šta proizvode ili imaju u Americi, njihovu cenu i dalje diktira globalna ponuda i potražnja. Čak i ako američki proizvođač može da proizvede ureu za 650 dolara po toni, ako je svetsko tržište kupuje i prodaje za 900 dolara po toni, to je ono što će koštati. Ljudi će prodati onome ko ponudi najveću ponudu.

Rusija uvela šestomesečne kvote

Rusija je pre mesec dana donela odluku da planira da uvede šestomesečne kvote na izvoz nekih đubriva da bi osigurala domaće snabdevanje i da bi ograničila troškove za poljoprivrednike, jer je energetska kriza dovela do skoka cena. Zbog porasta cene gasa, povećani su troškovi proizvodnje, te su cene azotnih đubriva u svetu rasle. To preti da umanji rod sledeće godine i ubrza globalni rast cena hrane. U narednom periodu, ostaje nam da pomno pratimo dešavanja kako na inostranom, tako i na domaćem tržištu.

Kina u problemu

U Kini prosečne maloprodajne cene đubriva su nastavile da rastu prve nedelje januara 2022. Međutim, procenti za koje su cene porasle bili su mnogo niži nego što su bili poslednjih meseci. Prosečna cena početnog đubriva bila je 795 dolara po toni. Preostalio đubriva je imalo neznatan rast cena u odnosu na prethodni period, kalijum 807 dolara po toni, urea 913 dolara po toni, bezvodni 1430 dolara po toni.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica