Vesti – Vojvođanska Vlada protiv izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Vesti – Vojvođanska Vlada protiv izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Potpredsednik pokrajinske Vlade i sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški tvrdi da će usvajanje predloženih izmena i dopuna Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju srpskog poljoprivrednika učiniti potpuno nekonkurentnim u odnosu na okruženje, te da će dovesti u pitanje funkcionisanje pokrajinskih fondova iz kojih je do sada kreditirana kupovina poljoprivredne mehanizacije.

KZN pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog - foto: Petar Kočić  

U predlogu je potpuno izmenjen način subvencionisanja i podsticaja u poljoprivredi, kao i premiranja mleka“, tvrdi Bogaroški. “Direktne subvencije po hektaru smanjuju se sa 100 na 25 evra, što je osam puta manje od onog što poljoprivrednik može da dobije u susednoj Hrvatskoj. Takvo opredeljenje Ministarstva poljoprivrede ozbiljno će ugroziti poljoprivrednu proizvodnju i egzistenciju većine gazdinstava, mada u obrazloženju predlagača stoji da će se na takav način unaprediti i učiniti efikasnijom i konkurentnijom naša poljoprivredna proizvodnja“, smatra on. 

Bogaroški strahuje da će predložena relativizacija odredbe o kreditiranju nabavke mehanizacije ugroziti funkcionisanje pokrajinskog Fonda za razvoj poljoprivrede i delimično Razvojnog fonda Vojvodine. Od toga strepi i direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo i kaže da odredba po kojoj ministar donosi odluku o vrsti podsticaja koji poljoprivrednicima omogućavaju olakšan pristup korišćenju kredita može da znači da će takav pravilnik biti donet sa zakašnjenjem. 

Nejasna je rečenica da ministar bliže propisuje uslove i način ostvarivanja prava na kreditnu podršku. Da li to znači da postoji mogućnost da pokrajinski i opštinski fondovi izgube pravo da kreditiraju nabavku mehanizacije? A u aktuelnom zakonu nedvosmisleno stoji da lokalne samouprave imaju takvo pravo.“ 

Jožef Sabo, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede - foto: Petar Kočić

Sabo podseća da je za petnaest godina postojanja Fond za razvoj poljopriprevrede podelio više od 3.500 kredita ukupne vrednosti od bezmalo 3 milijarde dinara, po kamatnoj stopi od 1,5 do 2 odsto. Korisnici tih kredita su isključovo mala poljoprivredna gazdinstva. 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dodaje da je vojvođanskoj Skupštini tehnički onemogućeno da podnese amandmane na Predlog izmena i dopuna Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, jer se on u skupštinskoj proceduri nenajvljeno pojavio samo dan pre početka rasprave.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica