Vesti – Švajcarci namenili 2,7 miliona franaka za četiri okruga u Srbiji

Vesti – Švajcarci namenili 2,7 miliona franaka za četiri okruga u Srbiji

Švajcarska agencija za razvoj podržaće u naredne tri godine pilot-projekat ruralnog razvoja u četiri okruga u Srbiji sa preko 2,7 miliona švajcarskih franaka. Pomoć mogu da očekuju poljoprivrednici i zadruge sa teritorije Šumadijskog, Kolubarskog, Sremskog i Mačvanskog okruga.
 

Panorama sela © foto: Biljana Nenković

 

Prema rečima Nenada Popovića iz Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja, centralna Srbija je pet godina bila bez donatorske podrške za projekte u ruralnom razvoju.

Akcenat je stavljen na ruralni i regionalni razvoj. Posebno su značajni principi na kojima se program zasniva, a to je izgradnja partnerstva lokalnih samouprava, regionalnih agencija i poljoprivrednih proizvođača. Poenta je da svi zajedno dizajniramo projekat koji će nam pomoći da poboljšamo situaciju u ovom sektoru. Posle tri godine neke stvari moraju da ostanu, odnosno ono što napravimo mora biti održivo“, kaže Popović.
 

Centralna Srbija je pet godina bila bez donatorske podrške za projekte u ruralnom razvoju.

Branislav Milić, ekspert za ruralni razvoj, kaže da je namera projekta da se uvede novi koncept planiranja, odnosno da se prave projekti koji su specifični za određene teritorije.
 

Na selu © Foto: Biljana Nenković


Srbiju je prvi put posetio i Džon Galager iz Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. „Namera je da sarađujemo sa ruralnim područjima u regionima i da se povežemo. Ne donosimo neko novo znanje, već želimo da pronađemo nove mogućnosti“, kaže Galager.
 

Namera projekta je da se uvede novi koncept planiranja, odnosno da se prave projekti koji su specifični za određene teritorije.


Rok za formiranje i selekciju partnerstva je polovina oktobra ove godine. Do tada poljoprivrednici i zadruge mogu u svojim okruzima i regionalnim agencijama za ekonomski razvoj da se informišu na koji način i po kojim kriterijumima mogu da konkurišu.
 

Voćnjak na seoskom imanju © foto: Biljana Nenković


Poljoprivrednici iz Šumadije koji su ove nedelje bili na informativnom seminaru u Kragujevcu navode da im najviše nedostaje stručna podrška, praćenje bolesti voća i povrća, sistemi za navodnjavanje i protivgradna zaštita od koje skoro svake godine trpe štetu.

Šumadija već pet godina nije imala stručnu i finansijsku podršku iz inostranstva. Poslednji put ruralnim područjima u ovom okrugu pomagala je Južnomoravska regija iz Češke, koja je dugo imala i svoju kancelariju u Kragujevcu.


Sagovornici:
Nenad Popović, Regionalna agencija za ekonomski razvoj
Džon Galager, Švajcarska agencija za razvoj
Branislav Milić, ekspert za ruralni razvoj

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica