Vesti – „Spora hrana“ kao primer dobre prakse

Vesti – „Spora hrana“ kao primer dobre prakse

Prošlog vikenda, u hotelu „Radisson Blue Old Mill“u Beogradu, održana je prezentacija Conviviuma Velika Plana. Na njoj su gosti mogli da se upoznaju sa organizacijom pod imenom „Slow food“, ili u prevodu – sa „sporom hranom“.

Pitali smo jednog od predavača na prezentaciji Conviviuma iz Velike Plane, Miloša Dilkića, odakle potiče naziv „Slow food“ i šta on predstavlja.

Miloš Dilkić objašnjava: „Takva hrana je spora zbog toga što se gaji na stari način, koji podrazumeva da se tačno zna kako se ophodimo prema zemljištu i semenu i na koji način finalni proizvod ostaje zdrav. Osim toga, spor je i postupak obrade tih proizvoda jer se ne žuri da se proizvede što više hrane, već je važno da se proizvodi hrana koja će biti ukusna, mirisna i dobrog kvaliteta.
 

Spora hrana - ©Agromedia 

Koncept „spore hrane“ u svetu je predstavljen još pre 30 godina i to kao alternativa „brzoj hrani“, a sa ciljem da se očuva nasleđe tradicionalne kuhinje i podstakne razvoj poljoprivrede u malim eko sistemima. Sve ideje jedne ovakve globalne organizacije promoviše upravo Convivium Velika Plana.

Pošto se multikongres zove ʹSerbian visionsʹ, mi smo iskoristili priliku da ponudimo organizatorima kongresa da za određeno vreme jednom krugu ljudi objasnimo šta je zapravo ʹSlow foodʹ kao pokret, ideja i filozofija, ali i kao međunarodna organizacija koja podrazumeva mnogo različitih projekata i kampanja“, ističe Miloš.
 

Prezentacija spore hrane - ©Agromedia 

Convivium je dakle najmanja jedinica organizacije ʹSlow foodʹ, a nama konkretno je namera da predstavimo sve proizvode sa teritorije opštine Velika Plana, ali i da se na neki način povežemo sa proizvođačima hrane iz drugih krajeva“, dodaje on.

Naravno, kao veoma važni zastupnici zdrave i spore hrane iz Velike Plane na ovoj prezentaciji bili su i predstavnici kompanije „Superior“.
 


Koncept „Spore hrane“ u svetu je predstavljen pre 30 godina i to kao alternativa brzoj hrani i sa ciljem da se očuva nasleđe tradicionalnih kuhinja.

Nebojša Đinović, direktor kompanije „Superior“, ističe: „Ova priča počinje pre nekoliko godina, kada je koleginica Ivana Radić bila na stažiranju kod nas. Ona nam je izložila rad ʹSlow food-aʹ i mi smo njene ideje odmah prihvatili. Ako već govorimo o sporoj hrani, seme bi trebalo da bude ono čime ona počinje. Tako smo postali jedni od osnivača Conviviuma iz Velike Plane.


Kompanija „Superior“ još od svog osnivanja do danas vodi računa da se prilikom stvaranja semena povrća sačuvaju sve njegove zdrave i korisne osobine i da se selekcija ne odvija u bilo kakvom industrijskom pravcu.
 

 Prezentacija spore hrane - ©Agromedia


Naša ideja bila je i da sačuvamo biodiverzitet koji se nalazi u Srbiji. Obilaskom fakulteta i drugih institucija u Rumuniji i Bugarskoj vidimo da ljudi pokušavaju, ali nemaju šta da sačuvaju. Kod nas je bilo samo pitanje vremena kada ćemo početi da posvećujemo pažnju očuvanju onoga što imamo“, dodaje Đinović.

Mi ne želimo da budemo samo firma koja prodaje semena i da budemo prepoznati kao takvi. Mi želimo da dajemo i savete, edukacije, naročito mladim ljudima. Ne smemo da zaboravimo da se svega 6% mladih ljudi bavi poljoprivredom u Evropi i severnoj Africi. Zato moramo da se zapitamo ko će hraniti Evropu 2030. godine“, ističe Nebojša.
 

Prezentacija spore hrane - ©Agromedia 

Potpuno je bilo logično da mi, kao nukleus, pokrenemo akciju edukacije dece u vrtićima i osnovnim školama, pa i na fakultetima, i otkrijemo im male tajne velikih kuvara. Pokušavamo da ih privolimo zemlji, da osete kako je to kad uprljaju ruke i kad zamiriše majka zemlja – odnosno Terra madre. Zato želim da naše proizvode ljudi ne doživljavaju samo kao investiciju u seme, već kao kupovinu zdrave hrane“, zaključuje on.

Ovaj skup u hotelu „Radisson Blue Old Mill“u Beogradu bio je i idealna prilika da se najavi još jedan neobičan događaj koji će se održati sredinom jula meseca sledeće godine u Velikoj Plani. Reč je o manifestaciji pod nazivom „Terra madre day“, na kojoj će se na gradskom trgu i ulicama predstaviti proizvođači najrazličitije zdrave hrane iz ovih krajeva. Zato, ukoliko ste i vi među njima, obavezno se javite Conviviumu Velika Plana ili nekome od predstavnika kompanije „Superior“.

Sagovornici:
Miloš Dilkić, Convivium Velika Plana
Nebojša Đinović, direktor kompanije „Superior“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica