Vesti – Poljoprivrednicima će subvencije biti isplaćene do kraja godine!

Vesti – Poljoprivrednicima će subvencije biti isplaćene do kraja godine!

Većina poljoprivrednika u Srbiji misli da su subvencije, odnosno neizvesnost oko njihove isplate, jedan od važnih problema u njihovom poslu. Zato su ove nedelje predstavnici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) još jednom bili u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u nadi da će saznati kakvo je stanje ove godine kada je reč o isplati subvencija. Iz resornog Ministarstva obećavaju da će subvencije poljoprivrednicima biti isplaćene do kraja tekuće godine, za Agromedia poljoprivredni portal navode predstavnici NAPS-a.

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS) iz Bavaništa od 2014. godine, kada su je osnovali poljoprivrednici iz tog kraja, pomogla je u rešavanju mnogih važnih pitanja i problema u poljoprivredi. Ovih dana njeni članovi žele da saznaju kada će biti isplaćene ovogodišnje subvencije.

Oni su prošle nedelje razgovarali sa nadležnim stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i, kako Agromedia poljoprivredni portal saznaje, dobili su obećanje da će subvencije za 2015. godinu, po svim osnovama, biti isplaćene do kraja ove godine.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu prošao je javnu raspravu.

To je dobra vest. Rekli ste da se govorilo i o Zakonu o zemljištu, o gorivu i drugim pitanjima. Da li su i te vesti tako dobre ili ne baš?

Bilo je reči o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Zakonu o zadrugama i drugim koji su u vezi sa poljoprivredom. Zakon o poljoprivrednom zemljištu prošao je javnu raspravu. Mi smo nekoliko puta imali sastanke u Ministarstvu, gde smo davali naše sugestije oko stvari sa kojima se nismo složili sa drugim asocijacima. Ovih dana, taj zakon će se naći pred poslanicima Narodne skupštine, pa ćemo videti šta su prihvatili, a šta nisu.“

Fabri Jaroslav, član upravnog odbora NAPS-a - ©Agromedia

Dakle razgovarali ste o raznim problemima. Ipak, da ponovimo još jednom, ono što je najvažnije, subvencije će biti isplaćene do kraja 2015. godine?


„Tačno tako. Nama preostaje sada samo da verujemo u reči gospodina Rajića i da će Vlada održati svoje obećanje i isplatiti subvencije. Inače, u poslednjih nekoliko godina, imali smo mnogo inicijativa, na primer onu u vezi sa gorivom, odnosno da se na pumpama omogući kupovina goriva bez akcize, to jest, po povlaščenoj ceni. “

Subvencije za 2015. godinu, po svim osnovama, biti isplaćene do kraja ove godine.


„Na taj način, ostatak novca možemo da iskoristimo za druga ulaganja u poljoprivredi, a ne moramo da čekamo po nekoliko meseci na povraćaj refakcije za gorivo. Taj predlog je pred Ministarstvom finansija i čekamo odgovor od nadležnih. Još ne znamo da li će biti usvojen ili će biti nekih izmena, ali nadamo se da će biti prihvaćen.“

Sagovornik:
Fabri Jaroslav, član upravnog odbora NAPS-a


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica