U 2022. DUPLO VEĆI agrarni budžet za šumadijske poljoprivrednike

U 2022. DUPLO VEĆI agrarni budžet za šumadijske poljoprivrednike

Traktor na njivi - ©Agromedia

U 2021. godini poljoprivrednici u Šumadiji imali su značajnu podršku Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave, pomoć koju su dobijali bila je u vidu materijalnih sredstava, subvencija i radova na uređenju putne infrastrukture u selima.

Za 2022. godinu planiran je duplo veći agrarni budžet, ulaganje u mehanizaciju i zasade poljoprivrednika i promocija Šljivovice, kao ozbiljnog svetskog brenda.

Za selo i poljoprivrednike 2021. godina bila je teška. Uz pomoć lokalne samouprave i podršku resornog Ministarstva, obezbeđene su subvencije koje omogućavaju ostanak mladih na selu i bolji život u ruralnom području.

Saradnja sa Agencijom za regionalni razvoj Šumadije i Pomoravlja bila je od velikog značaja za promociju šljive i alkoholnih pića.

Tokom 2021. godine započeti su ozbiljni radovi na uređenju seoske putne infrastrukture.

Izgradnja dečijeg doma u 2022. godini

Jedan od većih projekata tokom 2022. godine biće izgradnja dečjeg doma na Bešnjaji, a početak radova očekuje se na proleće.

Najznačajnije je povećanje agrarnog budžeta, kao i ulaganja u mehanizaciju  i osiguranje poljoprivrednih useva.

Tokom 2022. godine radiće se na legalizaciji seoskih bunara i rešavanju problema sa vodosnabdevanjem u ruralnom području.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Svetskom bankom započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima ali i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija. Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume. Maksimalni iznos koji može jedno gazdinstvo da dobije bespovratno je 25.000 evra dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica