Subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju

Subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju

Poljoprivrednicima će biti omogućene subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite žživotne sredine, Branislav Nedimović, na otvaranju 13. Sajma farmera na Tari.
 

Subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju - © Agromedia

Nedimović je na tom Sajmu ukazao na nova pravila konkurisanja koja će, prema njegovim rečima, biti bolja od prošlogodišnjih.

„Kada podnesete profakturu, mi ćemo doneti rešenje kojim je odobravamo za naredni period. Nakon razgovora sa kolegama koji se bave trgovinom, donosimo odluku da li će rok u kome ćete moći da nabavite mehanizaciju biti od 90 ili 120 dana. Nakon toga trebalo bi da dostavite račun i isplata će biti izvršena procentualno, a u skladu sa pravilnikom”, rekao je ministar Nedimović.  

On je dodao da će Ministarstvo pokušati da već u aprilu stupi u kontakt sa eksternim revizorima. Ceo proces trebalo bi da bude završen do juna meseca. U tom slučaju Ministarstvo će moći da u toku avgusta ili septembra objavi prvi poziv za nabavku traktora, mehanizacije koja je neophodna, kao i one opreme koja je potrebna za prerađivačku industriju.

Nedimović se osvrnuo i na novi Zakon o poljoprivredi, koji je usvojen u decembru, ukazujući na to da je on morao da bude objavljen po hitnoj proceduri u parlamentu kako bi se utvrdili dalji koraci u vezi sa IPARD programima.

Ministar je dodao i da je pre nekoliko dana donet Pravilnik u vezi sa davanjem poljoprivrednog zemljišta u zakup, tako da se prvi put neće primenjivati direktno samo Zakon, nego i definisane procedure.

Na taj način će biti omogućeno, kako je naveo, davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup na duži vremenski period. U zavisnosti od vrste delatnosti, zemljište će moći da se uzima u zakup na period od 4 do 8 godina, ili od 10 do 30 godina, napomenuo je ministar Nedimović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica