Veći budžet za Kolubarski okrug: U Valjevu, Ubu i Ljigu više novca za agrar

Veći budžet za Kolubarski okrug: U Valjevu, Ubu i Ljigu više novca za agrar

U poljoprivredu i ruralni razvoj na području Kolubarskog okruga ove godine biće uloženo 124,7 miliona dinara. Toliko je težak agrarni budžet ovdašnjih lokalnih samouprava, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 11,3 miliona dinara. Inače od ukupno izdvojenih sredstava za sektor poljoprivrede 100,9 miliona dinara biće usmereno za podsticaje poljoprivrednim gazdinstvima.

Račun - ©Agromedia

Agrarni budžet Valjeva 94 miliona dinara

I dok ostale opštine u okrugu iz godine u godinu za poljoprivredu izdvajaju približno isti iznos sredstava, agrarna kasa u Valjevu sve je punija. Agrarni bužet Valjeva za 2022. godinu iznosiće 94 miliona dinara, što je za 21 milion više nego što je to bilo opredeljeno prošlogodišnjim budžetom. Inače, kada su u pitanju izdvajanja za poljoprivredu, a pre svega sredstva koja kroz razne vidove podsticaja direktno dobijaju ovdašnji poljoprivredni proizvođači, Valjevo staje u red malobrojnih lokalnih samouprava u Srbiji koje se mogu pohvaliti visinom agrarnog budžeta.

”U odnosu na ranije godine to je značajno povećanje, pre svega što se tiče sredstava koja su namenjema za podsticije za koje je u ovoj godini opredeljeno 75 miliona dinara, dok je preostali iznos namenjen za funkcionisanje preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline”, koje se stara o stočnom fondu i realizuje Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva. Bukvalno nepostoji stvar koju naše poljoprivrednike iteresuje a da grad Valjevo neće subvencionisati. Od priključnih mašina, opreme za navodnjavanje, sadnog materijala, opreme za plastenike, … ”, rekao je Dragutin Kuzmanović, direktor ”Agrorazvoj – valjevske doline’‘.

Račun - ©Agromedia

Samo nekoliko godina ranije, 2016. za subvencije je izdvojeno svega osam miliona dinara, godinu dana kasnije taj iznos je dupliran. Već 2018. godine dolazi do značajnijeg izdvajanja novca za agrar, kada je po podacima preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline” na račune 886 poljoprivrednika isplaćeno skoro 35 miliona dinara, dok je 2019. taj iznos dostigao 39, 2 miliona dinara a podsticaje je koristilo 1.467 poljoprivrednih proizvođača.

Čini se da je veliko interesovanje valjevskih proizvođača da konkurišu za podsticaje kod grada Valjeva davalo rezultate, pa je za ove namene prošle godine budžetom bilo planirano 49,5 miliona dinara ali je 48,4 miliona dinara kroz razne mere koje subvencioniše grad dobilo 1.403 poljoprivrednika. Ove godine agrarni budžet je bio znatno uvećan u odnosu na prošlu godinu. Pa je tako uz rebalans iznosio 73 miliona dinara, od čega je najviše otišlo za podsticaje usmereno 65 miliona dinara.

”Pored već uobičajenih podsticaja ove godine u programu podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju biće i određenih novina. Stalno smo na terenu i razgovaramo sa poljoprivrednicima. Uvideli smo da je u valjevskim selima veliki problem tehnička voda. Trudićemo se da našim poljoprivrednicima u okviru mera pdrške omogućimo da konkurišu za sredstva za kopanje arterskih bunara i buština, kako bi dobili tehničku vodu za stoku i navodnjavanje zasada”, najavljuje Kuzmanović.

Veći podsticaji za opštinu Osečina

Po izdvajanjima za subvencije u poljoprivredi sledi Osečina, gde će poljoprivredni sektor ove godine raspolagati sa 11,7 miliona dinara. Od 10 miliona dinara, koliko iznosi mionički agrarni budžet, 8,2 miliona su podsticaji.

Lajkovac bez subvencije

Budžetom za ovu godinu Lajkovac nije planirao sredstva za poljoprivredu. Kako nam je rečeno u opštinskoj upravi novac za subvencije tek će biti izdvojen rebalansom budžeta, nakon izrade Programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Očekuje se da ta izdvajanja budu na nivou prošlogodišnjih, oko 16 miliona dinara.

Veći agrarni budžet za opštinu Ljig

Četvrta po izdvajanju u Kolubarske okrugu je opština Ljig. Za poljoprivredu i ruralni razvoj namenili su osam miliona, od čega za subvencije šest miliona dinara. Najmanje novca za poljoprivredu izdvojila je opština Ub, svega milion dinara.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica