Subotički poljoprivrednici dobijaju najnovije informacije o klimatskim parametrima zahvaljujući 11 meteoroloških stanica

Subotički poljoprivrednici dobijaju najnovije informacije o klimatskim parametrima zahvaljujući 11 meteoroloških stanica

Subotica je dobila 11 savremenih meteoroloških stanica u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”. One mere parametre kao što su temperatura i vlažnost vazduha, odnosno zemljišta, količinu padavina i dužinu vlaženja lista. 

Meteorološka stanica Foto:Pixabay

Prikupljene informacije o mikroklimatskim uslovima u realnom vremenu besplatne su i dostupne zakupcima državnog poljoprivrednog zemljišta i vlasnicima privatnih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Subotice. Podaci, analize i prognoze se prikazuju na računaru i telefonu.

Zahvaljujući meteorološkim stanicama, poljoprivredni proizvođači imaju uvid u vremenske prilike sedam dana ranije. Na osnovu prikupljenih informacija aplikacija im sugeriše kada su najbolji uslovi za obradu zemljišta i kako da zaštite uzgajane biljke.

Projekat „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”je podržan kroz Program razvojnog partnerstva Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja, TeleGroup i NALED.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica