Stotine hiljada kuća prazno u selima Srbije

Stotine hiljada kuća prazno u selima Srbije

Selo, iako odumire, još uvek može da se spasi. Zadrugarstvo je jedan od načina da se poljoprivrednicima pomogne da plasiraju svoje proizvode, ali savremena proizvodnja zahteva i savremene principe u zadrugarstvu.

Selo © Pixabay

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je danas Šumadijski upravni okrug, a sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem i gradskim rukovodstvom razgovarao je o zadrugarstvu, oživljavanju sela i ravnomernom regionalnom razvoju zemlje, saopšteno je iz kabineta ministra.

Krkobabić je naglasio da se na prvo mesto sada stavlja transfer znanja i tehnologije i da se tako stvara privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu. ”Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima evropskog zadrugarstva, rekao je Krkobabić.

Zadruge su spas za srpsko selo i poljoprivredu

On je dodao da se formiraju specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju, već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu.

U 150.000 kuća niko ne živi

Krkobabić je ukazao i na fenomen pustog sela ističući da je u Srbiji nestalo skoro 1.200 sela od ukupno 4.700, a da 980 sela ima manje od 100 stanovnika.

Koje su prepreke mladih poljoprivrednika za dobijanje kredita?

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić zahvalio je ministru na poseti i ocenio kako je teritorija opštine Kragujevac poznata po stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju.


Nikolić je poručio da će Grad nastaviti da daje administrativnu i logističku podršku u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva.

Da se oživljavanjem zadrugarstva rešavaju ključna nacionalna pitanja, saglasio se i član Akademijskog odbora za selo SANU Branislav Gulan koji je ukazao da u 150.000 seoskih kuća niko ne živi, a da čak 50.000 nema vlasnika.

Selo mladih poljoprivrednika: Šta je potrebno za srećan život?


Gulan smatra da je zadruga srž svakog sela i istakao da je za godinu dana osnovano više od 300 novih zadruga.

Posetu Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić je nastavio u selu Cerovac kod Kragujevca gde je obišao novoosnovanu zadrugu K&S kojoj je dodeljeno šest miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.


Izvor: Tanjug/B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica