Sredstva obezbeđena, a protivgradna odbrana i dalje ne funkcioniše

Sredstva obezbeđena, a protivgradna odbrana i dalje ne funkcioniše

Uprkos tome što su za nabavku raketa obezbeđena sredstva iz gradskog budžeta, protivgradna odbrana u Subotici i dalje ne funkcioniše. Zbog niske finansijske nadoknade veliki problem su strelci. Od 23 protivgradne stanice, samo osam je u funkciji.

Sredstva obezbeđena, protivgradna odbrana i dalje ne funkcioniše - © Agromedia

Prema rečima člana Gradskog veća za oblast poljoprivrede, Šimona Ostrogonca od naredne nedelje još deset stanica biće pripremljeno za odbranu od ove elementarne nepogode.

“Od kraja aprila u fukciji su uglavnom stanice oko graničnog pojasa, od Tavankuta do Bačkih Vinograda. Problem je što su kao i svake godine ostale stanice devastirane. Tokom zime nestala su gvozdena vrata i ograda sa tih stanica, te nisu postojali uslovi da se stave u funkciju početkom sezone. Kada smo proletos uočili da su stanice devastirane, raspisana je javna nabavka pa će početkom sledeće nedelje i te stanice će biti u funkciji”, kaže Šimon Ostrogonac.

Za nabavku raketa u gradskom budžetu opredeljeno je 3 miliona dinara, što će biti dovoljno za celu sezonu, ali i ove godine nije lako naći zainteresovane strelce. Strelci odbijaju da potpišu ugovor jer im na mesečnom nivou država isplaćuje nadoknadu u iznosu od samo 8 hiljada dinara.

“To je veoma niska naknada, za tako odgovoran posao, jer bi strelci trebalo da dežuraju 24 časa. Ova delatnost je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koje organizuje rad protivgradnih stanica. Nastojaćemo do kraja godine i da Grad Subotica pomogne rad strelaca, zbog velikog značaja za zaštitu useva na našoj teritoriji. U nabavci raketa, pored republike učestvuje i lokalna samouprava, tako da tu ne postoji problem. Mislim da ćemo imati dovoljan broj raketa za celu sezonu, jer ih trenutno imamo nešto više od 300, a neki godišnji prosek je do sada bio 200 ispaljenih raketa”, kaže Ostrogonac.

Izvor: Subotica.com

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica