Ptičiji grip rasprostranjen na farmama u Evropi, u Srbiji se sprovode mere za sprečavanje njegove pojave

Ptičiji grip rasprostranjen na farmama u Evropi, u Srbiji se sprovode mere za sprečavanje njegove pojave

Petao i kokoške na farmi

Ptičiji grip je prethodne godine izazvao velike gubitke na farmama živine u brojnim evropskim zemljama, a pojavio se i u našem komšiluku. Naime, u Hrvatskoj je, krajem novembra, prijavljeno žarište na području Koprivničko – Križevačke županije, a osim susedne Hrvatske, slučajevi ovoj gripa prijavljeni su i potvrđeni u još 19 zemalja Starog kontinenta.

Holandski proizvođači su u velikoj meri pogođeni pojavom ptičijeg gripa na farmama živine, te je u Holandiji zbog zaraze ubijeno 200 hiljada grla. Ova zemlja Beneluksa, koja se nalazi na vrhu liste izvoznika jaja i pilećeg mesa, pretrpela je ekonomske gubitke upravo na polju izvoza. Zbog rasprostranjenosti virusa svim poljoprivrednim proizvođačima živinskog mesa i proizvoda je naloženo da drže živinu zatvorenu kako bi se doprinelo sprečavanju daljih slučajeva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije  u cilju sprečavanja pojave ptičijeg gripa u našoj zemlji primenjuje Naredbu o preduzimanju mera i Naredbu o izmeni Naredbe o preduzimanju mera  koje uključuju da se uvoz pošiljaka živine i njenih proizvoda može odobriti samo ukoliko ne postoji rizik po zdravlje životinja i ljudi, odnosno nakon utvđivanja da ne postoje veterinarsko sanitarne smetnje.

Izleganje iz jajeta

Na svoj sajtu Uprava za veterinu objavljuje  svim proizvođačima da ukoliko primete simptome virusa na živini koji uključuju respiratorne probleme, dijareju, visoku smrtnost u jatu, izlučevine iz nosa, očiju ili usta i druge simptome, dekontaminiraju radnike, obuću, odeću i opremu u prostoru kao i da odmah kontaktiraju nadležne osobe, odnosno veterinara ili veterinarskog inspektora.

Kako se ovaj virus širi kontaktom, direktnim ili indirektnim između domaće živine i divljih i vodenih ptica, nadležna uprava ističe značaj kontinuirane dezinfekcije samog prostora, vozila, opreme i ljudi, kontrole ulaska u prostor sa živinom i ograđivanja prostora, redovne preventive i zdravstvene zaštite živine i drugih mera.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica