Prvih 14 kuća na selu dobijaju nove stanare

Prvih 14 kuća na selu dobijaju nove stanare

„Srbija je krenula u odlučnu bitku za naseljavanje praznih seoskih kuća. Program koji smo najavili danas je zaživeo. Prva sednica komisije i prve dobre vesti –14 kuća u Srbiji dobile su nove vlasnike”, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon što je protekle sedmice u Palati Srbija održana prva sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Ministar Milan Krkobabić© Risto KostovFoto: Risto Kostov

“Danas je ukupno odobreno 16 miliona dinara, a vrednost kuća išla je od 835.000 dinara u Pirotu, u selu Poljska Ržana, do punog iznosa od 1.200.000 u selu Vaska opštine Bač. Prednjače parovi sa decom, dosta je mladih poljoprivrednika, ali i onih koju su rešili da napuste gradske sredine i počnu novi život u selu“, naveo je Krkobabić.

Najviše zahteva iz Pirota i Nove Crnje

Svoj novi krov nad glavom danas je dobilo 12 porodica sa teritorije čitave Srbije i dva mlada poljoprivrednika, rešena da započnu samostalno život. Najviše zahteva, koji su i odobreni, stiglo je iz opština Pirot (sela Poljska Ržana, Veliki Suvodol, Berilovac) i Nova Crnja (sela Srpska Crnja i Toba), a za njima su sela opština Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda, Pećinci. Lep primer je i par iz Beograda, sistem administrator i arhitektonski projektant koji će raditi od kuće i svoj novi život započeti nadomak Trstenika u selu Dublje.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Interesovanje je veliko, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine. Ministar je izneo da je za sada prosek podnosilaca prijave na ovaj konkurs 35 godina života, ali da se interesuju i oni koji nisu punoletni, a koji će još koju godinu morati da se strpe u roditeljskim domovima.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Podsetimo, uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu, koju je donela Vlada Srbije i po kojoj je 28. juna 2021. godine raspisan javni poziv, predviđa ukupno 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica