Protestno okupljanje uzgajivača paradajza u Leskovcu, održan sastanak sa nadležnima iz ministarstva

Protestno okupljanje uzgajivača paradajza u Leskovcu, održan sastanak sa nadležnima iz ministarstva

Juče je održano protestno okupljanje uzgajivača paradajza i drugog ranog povrća iz leskovačkog kraja, na kojem su oni svoj paradajz prve klase delili penzionerima i drugim građanima sa niskim primanjima. Nekoliko sati nakon protestnog okupljanja u sedištu lokalne samouprave grada Leskovca održan je radni sastanak nadležnih sa povrtarima.

Protestni skup proizvođača paradajzaFoto:Tomislav Stevanović

Proizvođači paradajz prve klase poklanjali penzionerima

Sastanku u Leskovcu su u ime nadležnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prisustvovali Velimir Stanojević, državni sekretar i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, kao i Miloš Ćirić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga i dr Goran Cvetanović, gradonačelnik grada Leskovca kao domaćin ovog jedinstvenog skupa.

Radnom sastanku su prisustvovali i inicijatori protestnog okupljanja povrtara iz Leskovca, Lebana i Vlasotinca, poljoprivredni proizvodjači Žarko Nikolić i Aleksandar Kocić, predsednik lokalnog udruženja uzgajivača paradajza i drugog ranog povrća.

Paradajz Foto:Tomislav Stevanović

Oko podneva u četvrtak 8. jula, na platou ispred uprave Gradske pijace održan je jedinstveni protestni skup uzgajivača paradajza koji su ne želeći da svoj paradajz prosipaju na deponiju, isti i to prve klase poklonili leskovačkim penzionerima i drugim građanima sa slabijim primanjima.

Od 1. maja do 7. jula uveženo 2,5 hiljada tona manje paradajza od predviđenog uvoza

Ovo poklanjanje paradajza imalo je i humanitarni karakter jer su povrtari i poneki penzioner sa bagažom punim paradajza ostavili novac u kutiju namenjenu za prilog u lečenju dece obolelih od težih bolesti.

Nažalost malo koji od onih koji su razgrabili paradajz gratis je umeo da ostavi koji dinar u kutiji namenjenu za lečenje dece. Više su bili angažovani kako da u plastičnu skromnu ambalažu upakuju što veću količinu besplatnog paradajza

Aleksandar Bogićević i Velimir Stanojević u svojim kraćim izlaganjima složili su se da je gnev leskovačkih uzgajivača paradajza opravdan.


„Trenutno radimo na izvozu paradajza u Grčku i Crnu Goru. Realna cena paradajza na domaćoj pijaci na veliko trebala biti oko 35 dinara po kilogramu. Poradićemo i na osnaživanju kapaciteta za preradu paradajza. Ove godine od 1. maja do 7. jula uveženo je oko 2,5 hiljada tona manje paradajza od predviđenog uvoza. Do raskoraka na tržištu je najverovatnije došlo zbog neplanirane uvećane proizvodnje ranog povrća u individualnom sektoru“, istakli su predstavnici nadležnog ministarstva.

Velimir StanojevićFoto:Tomislav Stevanović

Nadležni obećali povrtarima da će problem za desetak dana biti rešen

Oni su dodali da su se na tržištu našli u isto vreme paradajz iz plastenika i onaj uzgajan u većim količinama na otvorenom. Obećali su leskovačkim povrtarima da će njihov problem za desetak dana biti rešen.


Dalibor Cvetković, rukovodilac Savetodavne stručne poljoprivredne službe Leskovca istakao je da je ove, 2021.godine, paradajz u leskovačkom kraju zasađen na oko 1.800 hektara površine i očekuje se prinos od 120 do 150 tona po hektaru.

Inicijatori protesta, poljoprivrednici iz leskovačkog povrtarskog naselja Svirce, istakli su problem plasmana paradajza u zemljama nastalim iz bivše SFRJ, kao i problem berbe paradajza zbog nedostatka sezonske radne snage u poljoprivredi.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica