POŽAREVAC – Cene đubriva TRI PUTA više – ratari PROTESTUJU

POŽAREVAC – Cene đubriva TRI PUTA više – ratari PROTESTUJU

Udruženje Stig iz Požarevca održalo je juče protestnu vožnju ulicama i tako na kratko usporili saobraćaj na magistralnom putu prema Beogradu. Na protestu je učestvovalo više od 150 poljoprivrednika.

„Ne vidim šta je tu pomoć. Mi smo tražili da se đubrivo spusti na 650 evra. Ministar je bio kod nas polovinom novembra, tada je najavljivao da će Azotara početi da radi, pa da će da se uveze, onda je bila Nova godina, pa Božić i na kraju smo došli pred svršen čin – u Ministarstvu su nam rekli da ćemo moći đubrivo da kupimo za 850 evra plus PDV i troškovi prevoza, a kredit da bismo to kupili daju nam na tri godine. Naš je predlog da se đubrivo subvencioniše kao i čitava proizvodnja, kao što se radi u zemljama iz okruženja, Rumuniji ili Hrvatskoj, sve imaju veća državna ulaganja u agraru a mi smo ovde prepušteni otvorenom tržištu“, kaže Nedeljko Savić iz Udruženja Stig za NovuS.

On ističe da je prošle nedelje na Produktnoj berzi đubrivo trgovano po ceni od 865 do 890 evra za tonu plus PDV i prevoz. Na istovaru u luci Konstanca, na tamnošnjoj berzi cena je 620 dolara za tonu ili 547 evra, pa Saviću nije jasna računica po kojoj će se u Srbiji prodavati za 850 evra i to ako ga država oslobodi carine. I to nije sve.

“Zvali smo neke trgovce, oni mogu da nam obezbede potrebne količine tek u aprilu, a tada nam ništa ne znači. Bojim se da Ministarstvo nema nikakav mehanizam da organizuje podelu đubriva po subvencionisanoj ceni a robne rezerve, koje bi za ovakve situacije trebalo da reaguju – prazne su. Još krajem prošle godine trebalo je da se kupe određene količine, ali kako su nam objasnili u Ministarstvu, Trezor nije mogao u tom trenutku da finansijski isprati potrebe Robnih rezervi. Mi smo takvim potezima dovedeni u bezizlaznu situaciju. Naše subvencije su 4.000 dinara po hektaru, dizel plaćamo 180 za litar, ograničene su cene osnovnih namirnica što štetno utiče na naše proizvode, i na kraju nam se nudi đubrivo za 860 evra plus PDV i plus prevoz. A niko nam ne garantuje da će ovo što sada moramo da uložimo u proizvodnju, moći da pokrije cena nove pšenice”, kaže Savić.

Međutim, u Nacionalnoj asocijaciji udruženja poljoprivrednika zadovoljni su jer, kažu, država je ispoštovala sve što su tražili.

“Šta će se dešavati dalje, videćemo. Sa uvoznicima smo razgovarali a pošto imamo velike količine postigli smo i bolju cenu za svoje članove, dogovorili smo da urea bude od 90 dinara a bila je ranije 148“, kaže Jovica Jakšić za NovuS iz tog Udruženja i priznaje da nije bilo reči o tome kada će đubrivo biti isporučeno, s obzirom na to da se još ne nalazi u Srbiji ali veruje da će to biti na vreme bar za njihove članove.


Prema rečima Jelene Nestorov Bizonj, predsednice Zadružnog saveza Vojvodine, trenutno visoka cena pšenice opravdanje je za ratare što su uopšte ulagali u tu proizvodnju.


“Ranije su cene jedva pokrivale troškove proizvodnje, a sada kad ostvaruju profit, celu zaradu moraju da ulože u nabavku repromaterijala, ne samo đubriva jer je poskupelo i sve ostalo, semenski materijal, zaštita… Đubrivo je najizraženije jer je cena najviše skočila, a uz to ga i nema dovoljno. Ali, najveće vojvođanske zadruge na vreme su reagovale, nabavile ga po nižoj ceni i oni neće imati problem, pogotovu ako se đubrivo već nalazi u njihovim magacinima. Ako tek treba da stigne, to već nosi određeni rizik, da li će ga biti u trenutku kada je potrebno”, kaže Nestorov Bizonj i naglašava da se za problem veštačkog đubriva i još nekih supstanci neophodnih za agrar zna već duže vreme a da se on usložnjava kako vreme prolazi, i po pitanju cene i potrebnih količina.

Cene u odnosu na prošlu godinu su drastično skočile. Urea po kilogramu iznosi 120 din što je tri puta skuplje u odnosu 2021.godinu kada je iznosila 39 din. po kilogramu. Poljoprivrednici nikako nisu mogli da očekuju ovoliki porast cena, svedok tome je i poljoprivrednik Dejan Jovanović iz Stiga.On smatra da će zbog ovolikog skoka cena proizvođači biti primorani da biraju.

,,Poljoprivredni proizvodjaci su prinuđeni da biraju. Cena je takva kakva je, ukoliko ne sidje dole u neke razumne cene i neke razumne rokove poljoprivrednici će biti u situaciji da biraju.“

Takođe jedan od problema je što proizvođači trenutno nemju neke raspoložive količine azotnog đubriva kod distributera.Ova setva pšenice po svemu sudeći biće skuplja od ostalih. Zemljoradnici koji još nisu napravili računice, moraće dobro da razmisle da li im se ispalati da ove godine seju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica