Pronađena nova vrsta ptice u Srbiji na livadama nadomak Niša

Pronađena nova vrsta ptice u Srbiji na livadama nadomak Niša

Ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posmatrao je i snimio izuzetno retkog stepskog vivka (Vanellus gregarius) koji je tokom prolećne seobe došao do vlažnih livada sela Bubanj koje se nalazi u opštini Niš. U pitanju je kritično ugrožena vrsta, čija celokupna svetska populacija broji manje od 11 200 odraslih jedinki.

DvogledFoto:Pixabay

Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji. Izuzetno retko se sreću u Evropi i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.

Još jedan zanimljiv podatak je svakako da su ornitolozi u protekle dve godine pronašli još 4 vrste ptica koje su po prvi put zabeležene u Srbiji.

Na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. godine otkrivena je trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), koja vodi poreklo iz Severne Amerike.

U januaru prošle godine na Dunavu, nedaleko od Novog Sada, posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića Bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom desetog meseca javnost je obradovalo otkriće sibirske plavorepke (Tarsiger cyanurus) u Nacionalnom parku „Tara“. Ova ptica pevačica gnezdi se na severu Evrope i Azije.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica