Prekograničnom saradnjom Srbije i Hrvatske do razvijenije poljoprivredne proizvodnje

Prekograničnom saradnjom Srbije i Hrvatske do razvijenije poljoprivredne proizvodnje

Tokom zvanične posete Hrvatskoj jedna od tema bila je prekogranična saradnja koju Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ima sa ovim susedom. Upravo je ovo način da se poboljša ukupna saradnja dve zemlje.

Ilustracija: Odrbana od poplava vid saradnje dve zemlje - © Pixabay

U korist građana pograničnih područja oba naroda, već više od decenije Srbija i Hrvatska zajednički konkurišu za sredstva iz evropske kase. To najbolje znaju Šapčani koji zajedno sa Slavonskim Brodom nižu projekte – od poljoprivrede, preko saradnje u odbrani od poplava, za koju su od Evropske unije dobili više od 400.000 evra.

“Nakon toga smo konkurisali za nastavak prvog i  najuspešnijeg projekta takozvani 3-R projektom Roses for Age čija je vrednost 240.000 evra, a tiče se unapređenja poljoprivrede – hortikulture, i svakako podizanja kapaciteta kada je u pitanju privlačenje sredstava iz IPARD fondova. Tim projektom je unapređen Festival Ruža Lipolista, a i ove godine će biti finansiran iz istih sredstava”, ističe načelnica Odeljenja društvenih delatnosti grada Šapca Bojana Mladenović.

U 38 projekata, u prvom prekograničnom programu sa Hrvatskom, oko 13,5 miliona evra uloženo je u očuvanje životne sredine, ekonomsku i saradnju lokalnih institucija.

“Totalna finansijska lokacija za perod 2014–2020. iznosi 34,2 miliona evra, a biće finansirani projekti koji imaju za cilj da doprinesu poboljšanju kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, promovisanju obnovljivih izvora energije, zaštiti životne sredine, očuvanju kulturnog istorijskog nasleđa, turizmu kao i poboljšanju konkurentnosti u pograničnom predelu”, kaže Mihajilo Dašić iz Ministarstva za evropske integracije.

Naglašava da se uspešna saradnja ogleda i u 23 projekta koji se trenutno implementiraju, a sprovodi ih 47 srpskih institucija.

Ilustracija: Poljoprivredna proizvodnja - © Pixabay


U Centru za evropske politike smatraju da je u ovoj fazi pretpristupnih pregovora prekogranična saradnja izuzetno važna za Srbiju.

“Kroz projekte prekogranične saradnje različita udruženja preduzetnika, Regionalne razvojne agencije koje takođe mogu da učestvuju u ovim programima, mogu da kreiraju različita partnerstva, pa različite klastere, da na taj način povežu privredu i da obezbede plasman na neka nova tržišta”, rekla je Ranka Miljenović iz Centra za evropske politike.

U Vladi do kraja marta najavljuju drugi poziv za učešće u prekoganičnim programima sa Hrvatskom, vrednim više od 15 miliona evra.


Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica