Potpisani prvi ugovori za dodelu bespovratnih sredstava za kuće na selu

Potpisani prvi ugovori za dodelu bespovratnih sredstava za kuće na selu

„Danas je veliki dan za Republiku Srbiju. Ovi mladi muškarci i žene sa svojom decom koji danas iz ove Palate kreću u svoje nove domove u selima Srbije oblikuju jedno novo lice Srbije. Četrnaest kuća koje smo danas dodelili su prva etapa ka našem željenom cilju, a to je da narednih godina i decenija popunimo svih 150.000 praznih kuća u Srbiji.“ izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za prvih 14 dobitnika seoskih kuća sa okućnicom.

“Ono što raduje je što su to ljudi koji će otići u različite delove Srbije, a to je najbolji poziv za sve koji žele da u narednom periodu uzmu učešće na ovom konkursu i reše da se osamostale ili iskuse novi život na selu “, naveo je ministar.

Trojni ugovor potpisao je danas u Palati Srbija ministar Milan Krkobabić, gradonačelnici/predsednici opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i dobitnici bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.
Novac je dodeljen prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021.godinu.

 Foto: Miloš Miškov

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk izjavila je da su sredstva Ministartva za brigu o selu karika u naporima lokalnih samouprava da ožive i razvijaju sela i unaprede kvalitet života u njima.

“Moramo da motivišemo ljude da se vrate u sela i da tu zasnivaju svoje porodice. Ovaj projekat je jasan pokazatelj rešenosti Vlade da razvoja sela i da ih oživi, jer su ona naš veliki potencijal i bogatstvo”, istakla je Turk.

Foto: Miloš Miškov

Biljana Radenković iz Vladičinog Hana, koja će sa porodicom živeti u selu Repince, rekla je da je ovo podstrek mladim bračnim parovima i porodicama da odluče da žive na selu u zdravom i prirodnom okruženju.

“Treba da se vratimo prirodi i da se bavimo poljoprivrednim zanatima i tradicijom. Ideja Ministarstva i jeste da se vratimo korenima”, kazala je Radenković.

 Foto: Miloš Miškov

Od 12 parova iz grada u selo prelazi njih 5 – 2 porodice iz Pirota, 1 par iz Beograda, 1 porodica iz Vladičinog Hana, 1 porodica iz Bačke Palanke. Najbrojnija porodica je iz Pirota koja ima četvoro dece i odlazi u selo Berilovac.


Prosek godina podnosilaca prijave je 35, a profesije prvih 14 učesnika konkursa koji su dobili kuće su raznolike- profesori (filozofije, informatike), poljoprivrednici, it stručnjaci, hemičar, ekonomisti, autoelektričari, projektant, vaspitač, prerađivač mleka, itd.

Foto: Miloš Miškov

Najveći iznos je za nekretninu u vrednosti od 1.200.000,00 dinara dodeljen je u opštini Kikinda – selo Nakovo za objekat površine 98 m2, i parcelu od 1746m2.U rangu najvećeg iznosa je i kuća u opštini Bač u selu Vajska gde porodica sa dvoje dece postaje vlasnik parcele površine 420m2, sa zemljištem pod zgradom 60m2 i drugim objektom površine 18m2.Najniži iznos je za nekretninu u vrednosti od 834.848,07 dinara i dodeljen je supružnicima u opštini Pirot – selo Vlasi za parcelu površine 409 m2, kuću od 82m2 sa pomoćnom zgradom od 52m2.

 Foto: Miloš Miškov

Podsećamo, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.


Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica