Italijanski model zadrugarstva u Srbiji – Sporazum o strateškom partnerstvu

Italijanski model zadrugarstva u Srbiji – Sporazum o strateškom partnerstvu

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević razgovarao je delegacijom Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara AGCI, Konf industrije Srbija i Zadružnog saveza Vojvodine, nakon čega je potpisan protokol o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, objavljeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Italijanski model zadrugarstva u Srbiji - © Agromedia 

Sporazum predviđa strateško partnerstvo između italijanskih i srpskih zadruga, stvaranje uslova za primenu modela italijanskog zadrugarstva u Srbiji kao i transfer znanja, tehnologija i iskustava između zadruga, poljoprivrednih proizvođača i uzgajivača.

Milićević je rekao da je ovo veoma značajan sporazum, jer se njime stvara okvir i podstiče dalja saradnja privrednika iz Italije i Srbije.

„Italija jeste najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, samo u 2016. godini ta razmena je iznosila 3,7 mlrd USD, a u njoj je Vojvodina je učestvovala sa milijardu“ rekao je Milićević i dodao da u Vojvodini italijanski privrednici zapošljavaju 11.500 ljudi.

Italijanski model zadrugarstva u Srbiji - © Pixabay

„Želimo da podignemo saradnju AP Vojvodine i Italije na još viši nivo, da imamo što više zajedničkih projekata u oba smera, da kroz razmenu tehnologija, znanja i inovacija nastupamo zajednički na trećim tržištima u obostranu korist“ rekao je Milićević i istakao kako želi da se saradnja proširi na agroindustriju, sektor socijalnih zadruga i sektor turizma.

Sporazum su potpisali Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Rosario Altieri, predsednik Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara AGCI, Maurizio Vala, član Upravnog odbora Konfindustrije Srbija i Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade a prenosi eKapija.


Rosario Altieri, predsednik AGCI, dodao je da Srbija i Italija imaju dobru ekonomsku saradnju koju će zajednički unaprediti u sektoru zadrugarstva i drugim poljima, na kojima se mogu ostvariti uspešni rezultati.

Izvor: eKapija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica