Poljoprivrednicima uskoro stižu krediti i do 400.000 evra

Poljoprivrednicima uskoro stižu krediti i do 400.000 evra

Na osnovu sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, planiran je projekat koji će domaćim poljoprivrednicima omogućiti kredit i do 400.000 evra.

Na osnovu ovog sporazuma najavljeni su krediti Svetske banke za poljoprivredu, u iznosu od 50 miliona dolara. U okviru projekta dozvoljene su različite mogućnosti investiranja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu, sa najmanjom vrednošću prihvatljivih troškova od 20.000 evra i najvišom u iznosu do 400.000 evra.

Predviđeno je da korisnici ovog granta imaju učešće od 10%. Za podršku mogu da konkurišu poljoprivrednici – fizička lica, nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Procedura podrazumeva sledeće korake. Zainteresovani podnose zahtev Upravi za agrarna plaćanja, koja im odobrava 50% podsticaja, a da potom od poslovne banke traže kredit od 40% vrednosti investicije. To bi podrazumevalo 50% bespovratnih sredstava, 40% kredita banaka i 10% učešća.

Svi podnosioci zahteva moraju imati gazdinstva u aktivnom statusu.

Planirane investicije za izgradnju objekata i nabavku mašina

Planirano je finansiranje investicija u proizvodnji mleka, mesa, pčelarstva, akvakulture, voća, povrća, cveća, grožđa, drugih ratarskih kultura i ulaganja u stare i umetničke zanate.

Takođe, projekat obuhvata i investicije u izgradnji i opremanju objekata za prijem, manipulaciju, utvrđivanje kvaliteta, čišćenje, sušenje, skladištenje, nabavku novih mašina, opreme i dr.

Program je takođe osmišljen da obuhvati one koji ne mogu da ispune uslove u pogledu kapaciteta proizvodnje za učestvovanje na IPARD programu.


Tekst pravilnika pronađite na sledećem linku.

Izvor: Dnevnik.rs, AgroSmart

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica