Plodovi smederevske jeseni – 20 sela smederevske opštine predstavilo svoja najveća jesenja dostignuća!

Plodovi smederevske jeseni – 20 sela smederevske opštine predstavilo svoja najveća jesenja dostignuća!

U okviru 129. Turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen“ u Smederevskoj tvrđavi, od 9. do 11. septembra, održana je poljoprivredna izložba „Seoska dvorišta“, na kojoj je 20 sela smederevske opštine predstavilo svoja najveća jesenja dostignuća. Budući da je Smederevo voćarski kraj, na izložbi su dominirali najbolji primerci grožđa i jabuka, ali smo videli i najveće lubenice, ratarske kulture, kao i najbolje proizvođače mleka i mlečnih proizvoda.
 

Detalj sa izložbe

Turističko-privredna manifestacija „Smederevska jesen“ pre 129. godina je nastala iz želje da poljoprivrednici ovog kraja predstave svetu svoje jesenje plodove, pa je sve počelo sa poljoprivrednom izložbom, koja je do današnjih dana ostala jedan od najvažnijih događaja manifestacije.

I ove godine, od 9. do 11. septembra, izložba je organizovana u Smederevskoj tvrđavi pod nazivom „Seoska dvorišta“, prema konceptu koji podrazumeva da sva sela koja učestvuju predstave svoju dominantnu kulturu na posebno uređenom prostoru.
 

Skulptura od grožđa - © Foto: Snežana Glišić

Ove godine je seoska dvorišta u etno stilu uredilo 20 sela smederevske opštine, trudeći se da što bolje i upadljivije prikažu rezultate najuspešnijih poljoprivrednih proizvođača i osmišljavajući razne načine za privlačenje što većeg broja posetilaca. Budući da je Smederevo pretežno voćarski kraj, i na ovogodišnjoj izložbi dominirali su najlepši primerci jabuka i grožđa (jer je sezona breskve, koju gaji najveći broj proizvođača ovog kraja, upravo prošla), čime su se pohvalili Vodanj, Drugovac, Kolari, Lunjevac…

Dvorište Osipaonice i ovom prilikom ispunilo je brdo ogromnih lubenica, ratarski proizvodi našli su se u dvorištima moravskih sela, dok Mihajlovac, selo „na kapiji Šumadije“, hvali svoju proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda.
 

Izložba na Smederevskoj jeseni - © Foto: Snežana Glišić

Tokom trodnevnog trajanja, ova izložba je privukla veliki broj posetilaca, što svakako i jeste jedan od njenih osnovnih ciljeva. Drugi je, verovatno, želja svih učesnika da se na kraju nađu među pobednicima, pa su mnogi sa žaljenjem primili vest o odluci organizatora „Smederevske jeseni“ da ove godine izostane takmičarski karakter poljoprivredne izložbe.


I tako je izložba „Seoska dvorišta“, za razliku od ranijih godina, ovom prilikom završena bez proglašenja najlepšeg seoskog dvorišta i najuspešnijih proizvođača u nekoliko najvažnijih kategorija.
 

Nikola Maksimović, poljoprivredni proizvođač iz Lunjevca - © Foto: Snežana Glišića

A baš smo se ove godine potrudili da nadmašimo našu prošlogodišnju izložbu, da uradimo nešto više i bolje i da konkurišemo za neku od nagrada“, kaže Nikola Maksimović, mladi poljoprivredni proizvođač iz Lunjevca, od kojeg takodje saznajemo da je breskva najzastupljeniji poljoprivredni proizvod i u lunjevačkom ataru. Odmah za njom sledi jabuka, kojom su se uspešno predstavili na ovogodišnjoj izložbi, a nagrada će morati da im bude divljenje mnogobrojnih posetilaca.


Sagovornik:
Nikola Maksimović, poljoprivredni proizvođač iz Lunjevca

Autorka teksta i fotografija: Snežana Glišić


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica