Pekari DIŽU CENE hleba, stočari traže VIŠU cenu mleka u Crnoj Gori

Pekari DIŽU CENE hleba, stočari traže VIŠU cenu mleka u Crnoj Gori

Ukoliko ne dođe do dogovora, da prosečna otkupna cena mleka bude 70 centi, iz Saveza stočara najavljuju obustave isporuka, ulične proteste i zatvaranje farmi. Cena belog hleba se danas povećala za 15 centi, a pekari su primorani da podižu cenu zbog poskupljenja brašna.

Cene rastu

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da su “iscrpili skoro sve mogućnosti”. U jednom su saglasni – danas će još jednom pokušati da približe stavove i nađu rešenje.

Predstavnici industrijskih pekara su predali trgovcima predlog cena za hleb zbog novog rasta cena brašna za oko 25 odsto. Preporučena cena sa maržom za trgovce i ostalim troškovima biće rekordnih 80 od danas umesto dosadašnjih 65 centi. Stočari su se u petak sastali sa otkupljivačima i prerađivačima, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Neophodno je da otkupna cena bude na nivou cene koncentrovane hrane, plus pripadajuće premije, ili kumulativno 70 centi – naveo je predstavnik Saveza stočara Budimir Mugoša. – Ukoliko ne dođe do dogovora imamo nekoliko mogućnosti – obustavu isporuke mleka, ulične proteste, zatvaranje farmi.

Iz Udruženja stočara navode i da je pet miliona evra dodatno opredeljenih poljoprivredi moglo biti bolje upotrebljeno, ali niko nije konsultovao stočare.

– Stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) trebalo je smanjiti sa 21 na sedam odsto na sve poljoprivredne proizvode, kao i da Ministarstvo ograniči maloprodajne marže na 17 odsto – rekao je Mugoša i dodao da bi na taj način teret krize bio ravnomernije raspoređen.

RADNA GRUPA

IZ Ministarstva poljoprivrede navode da su iscrpili skoro sve mogućnosti, ali su predložili formiranje sedmočlane radne grupe u kojoj će biti predstavnici mlekara, stočara, Ministarstva i Uprave za bezbednost hrane.

Izvor: Novosti.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica