Osiguravajuće kuće pomerile polisu osiguranja u slučaju mraza

Osiguravajuće kuće pomerile polisu osiguranja u slučaju mraza

Polise osiguranja za mraz od ove godine više ne važe od 1. marta već od 4. aprila. Kako kaže potpredsednik Udruženja voćara i vinogradara Ražanj i član Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Zoran Stojanović, osiguranje od 4. aprila je izuzetno kasno i ne obuhvata taj period kada dolazi do izmrzavanja voća.

Stabla jabukeFoto: Pixabay

Stojanović je za naš portal rekao da neke osiguravajuće kuće ove godine uopšte ne pružaju uslugu osiguravanja voća protiv mraza, ove godine su ukinuli taj paket, dok su pojedine pomerile polisu osiguranja za 4. april.

Kako kaže, baš juče su ga pozvali iz osiguravajuće kuće i rekli mu da su dobili nove smernice koje uključuju navedeno pomeranje.

Veliki problem je i kasni dolazak procenitelja.

„Ovo zavisi od osiguravajuće kuće, ali ponekad i kada dođe do štete od mraza ili grada proceniteljima treba dosta vremena da dođu na lokaciju, zauzeti su. Kada oni kasnije dođu, biljke su u međuvremenu počele da se oporavljaju, te prava šteta ne može da se utvrdi. Nastala šteta mora da dođe da se pogleda jedan ili dva dana posle padavina ili nastanka štete, već kad prođe neko vreme tragovi štete se gube i onda je procenat iste dosta manji“, rekao je sagovornik našeg portala.

On takođe ističe da postoji klauza u paketu polise osiguranja protiv mraza gde piše da osiguranje važi tek kada 50 posto kruničnih listića opadne sa cveta što znači da osiguranje od mraza ne pokriva period kada voćka procveta ili kada cvet krene nego tek precvetavanje.

Stojanović je ocenio i sadašnje stanje u voćnjacima. Kako kaže, bio je jedan period toplog vremena krajem januara i početkom februara ali kasnije su se javile niske temperature koje su zaustavile kretanje voća. Danas se javlja toplije vreme, do kraja februara najavljuju dnevne temperature oko 15 stepeni što će pokrenuti voće mnogo ranije da cveta, već u mesecu martu.

„Pretpostavljam da je razlog tog pomeranja termina osiguranja baš upravo taj što osiguravajuće kuće ne žele da snose rizik osiguranja u mesecu martu“, rekao je naš sagovornik.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica