OLUJA OBRALA PAPRIKE: Nevreme pogodilo ovu opštinu i nanelo veliku štetu

OLUJA OBRALA PAPRIKE: Nevreme pogodilo ovu opštinu i nanelo veliku štetu

Olujno nevreme praćeno gradom pogodilo je deo opštine Berkovići gde je pričinjena značajna štetu poljoprivrednicima iz tog kraja.

voda na paprici

Prema prvim procenama uništeno je oko 500.000 sadnica paprike vrednosti pola miliona maraka, što je više od četvrtina zasada u tom kraju.

Oko 30 poljoprivrednika u opštini Berkovići pretrpelo je stopostotnu štetu na svojim imanjima, u potpunosti su im uništeni zasadi paprika i drugog povrća. Zoran Čolović živi od poljoprivrede i to mu je jedini izvor prihoda. Uništeno mu je 12.000 sadnica paprike, sistem za navodnjavanje, folije za jagode i drugo povrće zbog čega je došao u sitaciju da ne zna šta i kako dalje.

– Nemam nikakvih drugih prihoda. Živim od ovoga čitavu godinu, a sada sam došao u ozbiljan problem. O zaradi i ne razmišljam, nekako bih se snašao, ali kako ući u sledeću godinu. Moram sve iz početka, a sve mi je propalo – rekao je Čolović.

Ništa bolja nije prošao ni Panto Đurić, kojem je uništeno oko 20.000 sadnica paprike.

– Očekivali smo prinos oko 12 tona, što je dobit od 15.000 KM. Ova godina zbog ekstremnog skoka cena bila je značajno skuplja kada su bila ulaganja i zaista smo se našli u izuzetno teškoj situaciji – rekao je Đurić.

Poljoprivrednici iz Berkovića koji su pretrpeli štetu imali su sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti. Svesni su da im se ne može isplatiti kompletna šteta i bili bi zadovoljni barem da im se pomogne da vrate uloženi novac. Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović istakao je da će ta lokalna zajednica reagovati u skladu sa svojim mogućnostima, a očekuje se i pomoć od nadležnog ministarstva. Međutim, tu se pojavljuje i jedan problem.

– Praksa Ministarstva poljoprivrede je da isplaćuje trećinu štete onim poljoprivrednicima koji su osigurali svoje zasade. Međutim, osiguravajuće kuće nude veoma nepovoljne ugovore i većina naših sugrađana nije se odlučila da prihvati njihovu ponudu. Upravo zato apeleujem na Ministarstvo da ovde napravi izuzetak i pomogne poljoprivrednicima jer mi smo mala i nerazvijena lokalna zajednica koja to sama ne može učiniti – rekao je Abramović.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica