Nevreme u Leskovcu donelo nevolje voću, povrću, ali i okućnicama

Nevreme u Leskovcu donelo nevolje voću, povrću, ali i okućnicama

Loše vremenske neprilike koje su zahvatile leskovački kraj krajem prve dekade meseca juna, nanele su velike nevolje tamošnjim poljoprivrednicima kao i domaćinstvimana u perifernim naseljima. U poslednjih nekoliko dana nebo se prevrtalo i cepalo munjama.

velika bara na njivi

U novoformiranoj ulici imenom Branka Ćopića u naseljhu „Slavko Zlatanović“ grom je udario u banderu, sa vodom ispod dalekovoda, pre par večeri ostavivši to poveće naselje u mraku na više od sat vremena. Vredni elektromonteri leskovačke Elektrodistribucije uspeli su da za rekordno kratko vreme po jakoj kiši da vanrednim naporom osposobe elektro-mrežu pa su brojna domaćinstva pred predhodnu ponoć ponovo dobila struju i ulično svetlo.

U leskovačkom naselju „Podvorce“ u ulici Borivoja Kocića koji minut iza 15 sati jedna pre dvadesetak sati jedna neispucala meteoraketa oštetila je krov kuće penzionera i zarila se u potkrovlje uredjene kuće čiji su vlasnici sa unučićima bili u suterenu. Na licu mesta su za nekoliko minuta nakon veoma jake eksplozije bili leskovački vatrogasci,policija i kola hitne pomoći ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Okućnica sa cvećem i drugim biljem ove kuće i drugih u južom delu grada bile su vidno oštećene.

Nevreme je divljalo duž doline reke Južne Morave u pravcu mesnih zajednica Kopašnica – Velika Grabovnica – Grdelica nanoseći tu poveću štetu plastenicima i zasadima sa ranim povrćem na otvorenom. Pšenica čiji se početak žetve u ovome kraju očekuje za dvadesetak dana na mnogim mestima pod naletom vetra je polegla. Upojednim mesnim zajednicama podno Vlasine i Babičke Gore grad veličine graška naneo je poveću štetu zasadima sa mladim voćem,posebno zasadima sa jagodom i trešnjom…

Gotovo sve poslednje metereološke neprike svoj početak imale su u vrletima planine Kukaviuca u leskovačkom Porečju a onda su duž dalekovoda koji strujom napaja leskovačku varošicu Vučje nosile munje i udare gromova izazivajući na par mesta manje požare u polju koji su srećom bili brzo ugašen.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica