Svet poljoprivrede Prodavnica

Nevreme na jugu Srbije nanelo veliku štetu poljoprivrednicima – Stradali voćnjaci, plastenici i pomoćni objekti

Nevreme koje je trajalo gotovo 48 sati tokom vikenda 17. i 18. jula na jugoistoku Srbije nanelo je veliku štetu poljoprivrednicima Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga. Stradali su mladi voćnjaci, plastenici sa povrćem ali i nešto stariji pomoćni objekti pod jakim udarom vetra u selima podno planine Radan i Babičke Gore.

GradFoto:Tomislav Stevanović

Grad u Grdeličkoj klisuri na momente i do veličine kokošijeg jajeta

Na području opštine Lebane i Bojnik veliku štetu pretrpeli su poljoprivrednici iz mesnih zajednica Bošnjace, Cekavica, Togočevce, Ćenovac, Pertate, Orane, Konjino, Ždeglovo, kao i sela dolinom reke Jablanice u pravcu Leskovca. Grad veličine lešnika, u pojedinim atarima i veličine oraha, u većoj meri oljuštio je uglavnom mlade voćnjake naročito u šljivicima i zasadima sa jabukama.

Kišni oblaci praćeni jakim vetrom prodefilovali su i dolinom Južne Morave nanevši ogromnu štetu meštanima i poljoprivrednim proizvođačima u Vladičinom Hanu, Grdelici i Predejanu. Tepih hladnih belih kuglica nošen vetrom u Grdeličkoj klisuri na momente i do veličine kokošijeg jajeta naneo je veliku štetu i na pomoćnim objektima, uglavnom starijim ostavama za žito i seno, polomljeni su crepovi i pale nastrešice.

Na povrtarskim zasadima na otvorenom gotovo stoprocentna šteta

Nevreme je na povrtarskim zasadima na otvorenom nanelo gotovo stoprocentnu štetu. Ovakav prizor lokalni mediji zabeležili su i u dolini reke Jablanice u Lebanu u pravcu ka opštini Medveđa.

U opštini Lebane su najveći uzgajivači paradajza. Procenjuje se da je ove godine u selima ove varoši zasađeno oko 4 miliona sadnica paradajza. Najavljeni „Paradajz fest“ za kraj jula aktuelnim nevremenom doveden je u pitanje.

U ovom gradu na obalama reke Jablanice brojne kulturne aktivnosti u okviru „Teodora fest“ na otvorenom su održane u skraćenoj verziji u sali tamošnjeg Kulturnog centra.

U opštini Lebane građevinske mašine rasčišćavaju nanose zemlje i biootpada na prilaznim, lokalnim i atarskim putevima a nadležne komisije vrše prve procene štete.

Komentari