Najveće štete od grada imaju zasadi paradajza i paprike na poljima u lebanskoj opštini

Najveće štete od grada imaju zasadi paradajza i paprike na poljima u lebanskoj opštini

Veliko nevreme koje je sredinom protekle nedelje zahvatilo Jablanički upravni okrug nanelo je veliku štetu poljoprivrednicima, posebno uzgajivačima povrća u opštini Lebane, odnosno voćarima i vinogradarima podno planine Radan, Kukavice i Babičke Gore.

NevremeFoto:Tomislav Stevanović

U Medveđi su opustošeni mladi voćnjaci i vinogradi

Gradonosni oblaci su dolinom reke Jablanice naneli ogromnu štetu povrtarima u lebanskim selima: Bošnjace, Ždeglovo, Konjino, Pertate, Ćenovac, Togočevce, Gornje i Donje Vranovce, kao i u poljima Velikog i Malog Vojlovca, sela na regionalnom putu u pravcu opštine Leskovac.

U opštini Medveđa grad veličine oraha opustošio je mlade voćnjake i vinograde u selu Bučumet nadomak te varoši. Ništa bolje nisu prošli ni voćari u okolini leskovačke varošice Vučje, gde su gradonosni oblaci za nepunih pola sata rasejali ledene kugle veličine lešnika oštetivši mlade vinograde na Rudarskoj kosi.

Usled grada cepanje listova na stabljikama kukuruza i poleganje mahunarki

Nadležne komisije u opštini Lebane ovih dana izvršiće stručnu procenu štete prema evidenciji sa terena kako bi se našle mogućnosti prve finasijske pomoći tamošnjim poljoprivrednicima. Velike vodene bujice nanele su poveću štetu i na atarskim i prilaznim putevima u više mesnih zajednica u leskovačkom kraju.

„Što se tiče štete na ratarskim kulturama u leskovačkom kraju došlo je do cepanja više listova na stabljikama kukuruza i poleganja mahunarki u plodoredu brojnih parcela u dolini Puste Reke i Južne Morave. Međutim mislimo da će se kukuruz vrlo brzo oporaviti jer je u poodmakloj fazi zametanja ploda“, rečeno nam je u Savetodavnoj stručnoj službi leskovačkog Zavoda za poljoprivredu.

Od 28 protivgradnih stanica 20 lansirnih rampi nije imalo raketu

On je dodao da najveću štetu imaju zasadi paradajza i paprike na poljima u lebanskoj opštini. Ponajviše su stradali plastenici u selima Cekavica, Bošnjace i Togočevce.

Žikica Marinković, protivgradni strelac sa 40 godina protivgradnog iskustva i „druženja“ sa oblacima dao je izjavu povodom ovog nevremena.

„Od 28 protivgradnih stanica koje pripadaju Protivgradnom centru na planini Kukavica, 20 lansirnih rampi nije imalo ni jednu raketu u momentu nailaska gradonosnih oblaka“, rekao je Žikica Marinković, protivgradni strelac koji predvodi Udruženje protivgradnih strelaca u izjavi za lokalne medije.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica