Najavljeno je formiranje Udruženja poljoprivrednih proizvođača svežih proizvoda spremnih za konzumaciju

Najavljeno je formiranje Udruženja poljoprivrednih proizvođača svežih proizvoda spremnih za konzumaciju

Italijanski investitor i proizvođač svežeg povrća koje je spremno za konzumaciju, kompanija La Linea Verde iz Dobrinaca, je pod pokroviteljstvom Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji Konfindustrija Srbija, danas u Rumi organizovala Dan posvećen srpskim poljoprivrednicima na temu uspešnog modela lanca snabdevanja svežim proizvodima. Najavljeno je formiranje Udruženja poljoprivrednih proizvođača svežih proizvoda spremih za konzumaciju.


Dan posvećen srpskim poljoprivrednicimaFoto:Peđa Kašić

Uz prisustvo srpskih poljoprivrednika, predstavnika nadležnog ministarstva i lokalne samouprave održala je prezentaciju uspešnog modela lanca snabdevanja i udruživanja poljoprivrednih proizvođača svežeg povrća spremnog za konzumaciju.

Edukativna prezentacija je organizovana pod pokroviteljstvom Konfindustrije Srbija sa ciljem da se srpskim poljoprivrednicima objasni koncept kratkog i integrisanog lanca snabdevanja, neophodnog da bi se garantovala dostupnost sirovina konstantnog kvaliteta tokom cele godine.

Predstavljen je etički model lanca poljoprivrednog snabdevanja, koji je već uspešno testiran u Evropi i koji će stvoriti čvrsta partnerstva sa poljoprivrednim proizvođačima na celoj teritoriji Srbije, od severa do juga.

„Iz dugogodišnjeg iskustva smo zaključili koliko je važno omogućiti sigurnost kako bismo time stvorili poverenje.“ izjavio je na današnjem događaju Domeniko Bataljola izvršni direktor grupe La Linea Verde i obrazložio: „Naši dobavljači su partneri koji zajedno sa nama „rastu“ i donose inovacije. Za nas lanac snabdevanja znači lojalnost naših saradnika sa kojima delimo viziju i ciljeve”.

On je dodao da poljoprivredne proizvođače, kao članove lanca snabdevanja, kroz stalnu podršku njihovih agronoma, usmeravaju ka upotrebi savremenih i prirodnih tehnika uzgoja i đubrenja, koje se sve više zasnivaju na principu održivosti. Konkretno, na osnovu italijanskog modela, uvode integrisanu i organsku poljoprivrednu praksu u Srbiju kako bi se dobio zdrav, kvalitetan i ekološki prihvatljiv proizvod.

Strategiju lanca snabdevanja, koja se pokazala uspešnom u Evropi, predstavio je Feliće Poli generalni direktor Organizacije poljoprivrednih proizvođača “Sole e Ruđada”, koji je naglasio da je u Italiji odnos sa poljoprivrednim partnerima postao toliko blizak da je rezultirao stvaranjem Organizacije proizvođača “Sole e Ruđada“ – organizacije koja danas okuplja gazdinstva u vlasništvu La Linea Verde i još 70 pouzdanih partnera, sa ukupno 2000 hektara useva.


I Udruženje italijanskih privrednika Konfindustrija Srbija podržava inicijativu La Linea Verde a tim povodom Erik Košuta član predsedništva Konfindustrije Srbija, rekao je: „Model organizovanja koji promoviše La Linea Verde jeste upravo model koji je potreban Srbiji”.

La Linea Verde Grupa je važan evropski igrač sa tridesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji svežih pakovanih proizvoda spremnih za konzumaciju i pouzdan proizvođač za više od 60 evropskih robnih marki.

Srpski ogranak La Linea Verde uspešno posluje od 2017, zapošljava 100 radnika većinom iz Opštine Ruma, ima 140 hektara zemlje i aktivno učestvuje u društvenim inicijativama lokalne zajednice.


Počasni gosti današnjeg događaja su bili Aleksandar Bogićević, savetnik ministra poljoprivrede i predstavnici sektora razvoja iz Opštine Ruma.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica