Mraz i suša umanjili proizvodnju vina za petinu

Mraz i suša umanjili proizvodnju vina za petinu

Proizvodnja vina u Francuskoj je ove godine za 19% manja nego prošle godine i trebalo bi da iznosi 36,9 miliona hektolitara. 

Prinos vina manji - © Pixabay

Nagli pad se objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima, procenilo je Ministarstvo poljoprivrede. “Pad proizvodnje je, pre svega, posledica zbog jakog mraza u proleće, koji je vinovu lozu pogodio u osetljivoj fazi i to u svim oblastima, mada u različitom stepenu“, objašnjava statistička služba Ministarstva – Agreste.

Međutim, po najnovijoj proceni, loše stanje se “produžilo sušom u vinogradima na jugoistoku, na Korziki, u Langdoku i Božoleu”, saopštilo je Ministarstvo.

Domaće vino sve traženije – Svake godine proda se flaša više

Suša u ombinaciji “s vrućinom i vetrom, povećava dehidraciju grožđa, a to iziskuje reviziju procene proizvodnje na niže” – što je najnovija procena roda, od 1. oktobra. Već do tada se berba “prerano završila u većin i vinorodnih regiona”, objašnjava Ministarstvo.

Slabiji rod - © Pixabay

Jura je najteže pogođena, jer je led smanjio prinos grožđa za više od polovine (-61%). Alzas, gde je berba većinom završena izgubio je 30% proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.


Jedini koji su se spasli, Dolina Loare i Božole-Bourgonj, imaju povećanje proizvodnje za 8%, odnosno 4%.

Izvor: Blic 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica