Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u poseti Aleksincu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u poseti Aleksincu

Ministar za brigu o selu u utorak 8. juna posetio je opštinu Aleksinac i sa predsednikom Daliborom Radičevićem razmenio informacije kako bi bolje sagledali položaj poljoprivrednika u 72 sela koliko pripada ovoj opštini.

Lokalni i atarski putevi, buduća vodovodna i kanalizaciona mreža istaknute su aktivnosti, na koje je ministar Krkobabić apelovao da su ključne teme za dalji razvoj sela.

“Kada govorimo o mladim ljudima, cilj nam je da ih zadržimo ovde, da opstanu i ostane da rade”, navodi ministar i zaključuje da će u ovome biti uspešni kada se navedene ključne aktivnosti sprovedu.

Ministar je ovom prilikom građanima Aleksinca najavio programe edukacije, praktične obuke iz voćarstva, povrtarstva, pčelarstva i drugih poljoprivrednih oblasti. Isto tako, najavljen je i program dodele praznih kuća.

U Aleksincu ne rađa samo ono što se ne poseje

Kako ukazuje predsenik opština Aleksinac Dalibor Radičević, neophodno je da zbog svog poljoprivrednog potencijala ova opština kao okosnicu ima poljoprivredne delatnosti.

“Imamo izuzetno kvalitetno zemljište u dolini reke Morave, gde se stanovništvo uglavnom bavi povrtarstvom. Viši delovi opštine se bave stočarstvom i voćarstvom. Volim da kažem da u Aleksincu ne rađa samo ono što se ne poseje”, navodi predsednik ove opštine.

On je ovom prilikom naveo da je ovaj susret povod da se detaljnije radi na strategiji očuvanja sela.

Podršku navedenim aktivnostima potvrdile su i pravoslavna i katolička crkva. Na održanom sastanku prisustvovali su i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i vladika istočnoamerički Irinej Dobrijević.


Jasne poruke i zahtevi meštana ove opštine

Okupljeni meštani imali su jasna pitanja i zahteve koje su odlučili ovom prilikom da upute ministru.

“Putevi da se malo srede i infrastruktura i onda da nam se organizuje otkup stoke i poljoprivrednih proizvoda”, navodi jedan od meštana.

“Sve treba da se promeni na selu, počev od cene stoke, tržišta. Takođe, puteve bi trebalo srediti, kako bi deca mogla da idu u školu…”, bili su još neki od saveta koji su mogli da se čuju iz razgovora sa meštanima.


Sagovornici:
Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu
Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac
Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup
Irinej Dobrijević, vladika istočnoamerički

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica