Kragujevac donira novac raseljenim licima za kupovinu napuštenih seoskih domaćinstava u Šumadiji

Kragujevac donira novac raseljenim licima za kupovinu napuštenih seoskih domaćinstava u Šumadiji

Interno raseljenim licima na području Kragujevca gradske vlasti doniraće oko 4 miliona dinara za kupovinu napuštenih kuća na selu kako bi trajno rešili stambeno pitanje. Na sednici Gradskog veća odlučeno je da lokalna vlast u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, pomogne raseljenima sa Kosova i Metohije koji su u ratnom vihoru 1999. godine došli u Kragujevac.
 

 Kuća na selu © Foto: Biljana Nenković

Te porodice dobiće novac za kupovinu i adaptaciju napuštenih seoskih imanja. Komesarijat je za te namene lokalnoj samoupravi bespovratno dodelio 3,6 miliona dinara. Skupština grada će na tu sumu dodati iz svog budžeta još 10% kako bi raseljeni mogli što bolje da organizuju život na selu, što iznosi približno pola miliona dinara.

Kako je saopšteno iz Gradskog veća, iznos namenskih sredstava za kupovinu seoskih kuća ne može pojedinačno biti veći od 1.330.000 dinara za jedno domaćinstvo. Procenjeno je da raseljene porodice mogu za taj novac da kupe kuću i imanje koje bi obrađivali. Na taj način bi osim krova nad glavom mogli sebi da obezbede i egzistenciju.
 

Komesarijat je za pomoć raseljenima lokalnoj samoupravi bespovratno dodelio 3,6 miliona dinara, a skupština grada će na tu sumu dodati iz svog budžeta još približno pola miliona dinara.

Od te sume 1.150.000 dinara namenjeno je za kupovinu kuće i okućnice, a ostatak od 180.000 dinara za nabavku građevinskog materijala za popravke i adaptacije. Ko će dobiti novac da se skući, odlučivaće komisija, a u ovoj akciji trajnog zbrinjavanja raseljenih koji već godinama žive u kolektivnim centrima, svoj dom na selu naći će najviše 5 porodica.
 

Seosko domaćinstvo © Agromedia

Gradske vlasti i Komesarijat su se na ovaj korak odlučili kao najpovoljniji, jer u Šumadiji ima na pretek napuštenih seoskih domaćinstava i imanja koje niko ne obrađuje. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica