Kina: Oko 16,5 miliona mašina i 3 miliona farmera obavlja letnju žetvu

Kina: Oko 16,5 miliona mašina i 3 miliona farmera obavlja letnju žetvu

Oko 16,5 miliona poljoprivrednih mašina trenutno bruji po ogromnim poljoprivrednim površinama Kine, a preko 3 miliona farmera i tehničara učestvuje u letnjoj žetvi, piše Sinhua.

pšenica spremna za žetvu

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova, do ponedeljka je u Kini završena žetva ozime pšenice na 167 miliona mu (oko 11,13 miliona hektara) poljoprivrednog zemljišta, što čini oko 55 odsto ukupne ozime pšenice.

Žetva pšenice u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan i centralnoj kineskoj provinciji Hubej je skoro pri kraju, dok će ona u provincijama Šansi, Šandong, Šansi i Hebej uskoro biti u punom jeku.

Kineska letnja žetva se fokusira na žetvu ozime pšenice i uljane repice. Proizvodnja žitarica u periodu koji se proteže, tradicionalno, od maja do kraja juna, zauzima oko četvrtine ukupne godišnje količine, što je od velikog značaja za prehrambenu bezbednost Kine.

Minimiziranje gubitaka u procesu žetve je jedna od ključnih reči ovogodišnje letnje žetve.

U istočnokineskoj provinciji Šandong, drugoj po veličini oblasti za proizvodnju pšenice u Kini, sprovedene su različite aktivnosti za smanjenje gubitaka u svakom okrugu i gradu sa površinama zasada pšenice koje prelaze 33.000 hektara.

U međuvremenu, više od 1,5 miliona kompleta poljoprivrednih mašina i preko 280.000 poljoprivrednika i poljoprivrednih tehničara pridružuju se žetvi u Šandongu, nastojeći da prosečna stopa gubitka bude ispod dva odsto.

Postizanjem tog cilja, cela pokrajina može da uštedi 300 miliona kg pšenice tokom žetve, kaže lokalni poljoprivredni zvaničnik.


Dong Huilong, poljoprivrednik u gradu Junčeng, u severnoj kineskoj provinciji Šansi, veseo je ovih dana.

“Iako je pšenica kasno posejana, očekuje se bolja žetva nego prošle godine zahvaljujući boljem kasnijem upravljanju”, rekao je Dong, koji gaji pšenicu na više od osam hektara.

Više od 7,3 miliona hektara pšenice kasno je posejano u glavnim kineskim žitnicama za letnje žitarice, uključujući provincije Henan, Šandong i Šansi, zbog poplava prošle jeseni.


Zbog toga je prikupljeno više od šest milijardi juana (oko 900 miliona američkih dolara) kako bi se obezbedila proizvodnja letnjeg žita. Stručnjaci i tehničari su poslati u sela da pomognu poljoprivrednicima da prebrode štetne posledice kasne setve.

“Napravili smo određena prilagođavanja u odabiru semena, obimu setve i količini đubriva. Štaviše, pružili smo direktne smernice lokalnim poljoprivrednicima na poljoprivrednom zemljištu”, rekao je Liu Fen, poljoprivredni stručnjak u okrugu Janhu, Junčeng.


Napredak nauke i tehnologije povećao je kapacitet proizvodnje žitarica u Kini.

Danas su tradicionalne metode proizvodnje pretrpele ogromne promene jer su pametna poljoprivredna tehnologija, bespilotne letelice i visokoprinosne sorte useva u širokoj upotrebi..

Koristeći ove aspekte, udeo žitarica po glavi stanovnika u Kini premašio je 470 kg 2021. godine, što je više od međunarodno priznate bezbednosne osnove od 400 kg.

Izvor: beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica