I nakon vanrednog stanja promet robe na Veletržnici odvija se nesmetano

I nakon vanrednog stanja promet robe na Veletržnici odvija se nesmetano

Pandemija izazvana koronavirusom, koja je dovela do zabrane kretanja i zatvaranja pijaca širom Srbije, donela je nove nevolje voćarima, povrtarima, stočarima i drugim poljoprivrednim proizvođačima, koji se snalaze na razne načine da unovče svoj rad i smanje neplanirane gubitke. Ubrzo nakon toga Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je online pijacu kako bi svim proizvođačima mogla da olakša posao i omogući im prodaju proizvoda. Ali šta se onda desilo sa velikim pijacama i kakva je sada situacija na njima?

„Ministarstvo poljoprivrede jeste otvorilo online prodaju voća i povrća, ali to nije ništa značajno uticalo na Veletržnicu, jer tokom vanrednog stanja Veletržnica nije prestajala sa radom. I kada su pijace bile zatvorene, mi smo nastavili da radimo, samo smo korigovali radno vreme u skladu sa merama zabrane kretanja”, kaže Jovana Milićević iz Veletržnice Beograd.

Prema njenim rečima, kada je ukinuto varedno stanje vratili su svoje staro radno vreme od 24 časa.

„To znači da su poljoprivredni proizvođači u svakom momentu imali mogućnost da plasiraju svoje proizvode, a svi mali prodavci, marketi i građani su mogli da se snadbevaju robom iz Veletržnice”, navodi Jovana.

Ipak, za vreme trajanja vanrednog stanja na Veletržnici poštovale su se određene mere zaštite.

„Tokom vanrednog stanja uveli smo dodatne mere dezinfekcije i čišćenja, jer nismo prestajali sa radom, te smo dezinfikovali celokupan kompleks, kako ručno tako i mašinski. Izveli smo na samom ulazu dodatne radove za dezinfekciju vozila, imali smo zaštitne rukavice, ali sve se sada odvija kao i pre vanrednog stanja: vraćeno je 24 časovno radno vreme i robe ima”, objašnjava Jovana.

I nakon vanrednog stanja promet robe na Veletržnici odvija se nesmetano © Agromedia

Rad Veletržnice ništa nije moglo da poremeti, a širok asortiman voća i povrća i dalje se može naći na njoj. Međutim, poslednjih nekoliko nedelja postoji veće interesovanje za određene kulture.

„Promet robe na nedeljnom nivou se sada kreće preko 1900 tona. Trenutno je aktuelno sezonsko voće i povrće, odnosno domaće. Od voća sada imamo trešnje i jagode. A, ako uporedimo sa prošlom godinom povećan je promet ovog voća. Od povrća imamo povećan promet mladog luka, krompira, kupusa. Tokom vanrednog stanja bila je velika potražnja za cveklom. Što se tiče snadbevenosti, na Veletržnici ima dosta voća i povrća”, navodi Jovana.


Kako kaže naša sagovornica, tokom vanrednog stanja potražnja je bila povećana jer je Veletržnica bila jedino mesto gde smo mogli da se snadbevamo voćem i povrćem, te je to uslovilo i povećani broj kupaca. Što se tiče prodavaca, većih promena nije bilo, osim što su pojedini prodavci, kada su zelene pijace zatvorene, došli da prodaju na Veletržnici.

„Interesantna stvar je da su se građani, tokom vanrednog stanja, organizovali na nivou zgrade”, otkriva nam Jovana.

Što se tiče južnog voća, trgovina i prodaja se odvija po planu i bez velikih smetnji, a prema rečima naše sagovornice, najviše su se prodavali limun, đumbir, beli luk. Na Veletržnici nije bilo nestašice.


Sagovornica:
Jovana Milićević, Veletržnica Beograd

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica