Cene žitarica porasle su za 3 odsto na mesečnom nivou

Cene žitarica porasle su za 3 odsto na mesečnom nivou

Tokom oktobra meseca, cene hrane ostale su stabilne u svetu, ali na kontu toga zabeležen je rast cena žitarica, stoji u novom izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

džak pšenice i činija sa brašnom

Referentni indeks cena hrane FAO, koji prati mesečne promene cena pet prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, iznosio je u proseku 135,9 poena u oktobru, što je zanemarljivo ispod septembarskog nivoa.

Cene mesa su takođe potonule za 1,4 procenta u oktobru u odnosu na prethodni mesec, pri čemu su međunarodne cene ovčijeg, svinjskog, goveđeg i živinskog mesa pale uglavnom usled smanjene globalne potražnje za uvozom i veće izvozne ponude.

Oktobarske cene šećera na globalnim tržištima su skliznule za 0,6 procenata, pod uticajem poboljšanih izgleda proizvodnje u Indiji. Veće pojeftinjenje šećera ograničili su faktori poput kiša koje ometaju napredak žetve u Brazilu, jaka uvozna tražnja iz Indonezije i Kine i rast kotacija cena etanola u Brazilu.

FAO je u zasebnom izveštaju o ponudi i potražnji žitarica smanjio prognozu svetske proizvodnje žitarica u 2022. godini na 2 764 miliona tona, što je pad od 1,8 odsto u odnosu na proizvodnju u 2021.

Dok se globalna proizvodnja pšenice u 2022. sada procenjuje na 783,8 miliona tona, što je rekord svih vremena, očekuje se da će proizvodnja krupnih žitarica pasti za 2,8 odsto na 1 467 miliona tona.

Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica