Biomasa – jeftin i ekološki energent

Biomasa – jeftin i ekološki energent

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prisustvuje konferenciji „Biomasa – potencijal za rad“ koja se održava u Skupštini AP Vojvodine. Zaključci su da je nužno edukovati stanovništvo i nosioce funkcija u lokalnim samoupravama o važnosti biomase kao jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg energenta.

Žetveni ostaci - © Pixabay

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović rekao je da je biomasa potpuno normalna stvar u 21. veku, ali da u Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svest o tome, dodajući da neće biti lako omasoviti upotrebu biomase i da svi nosioci funkcija na lokalnom nivou moraju hrabro da uđu u taj posao.

On je naveo da šira zajednica mora biti uključena u donošenje odluka u vezi sa biomasom, posebno istakavši nacionalne parkove i javna preduzeća „Vojvodinašume“ i „Srbijašume“, kao i ostale nosioce ovlašćenja na eksplotaciju drvene mase.

Ovo su jako važne stvari za građane. S jedne strane, dobijamo čistiju životnu sredinu, s druge strane dobijamo jeftinije grejanje, s treće strane poštujemo sve međunarodne protokole i Pariski sporazum.

Otpadno drvo - © Pixabay

Danas u svetu svi izbacuju termoelektrane koje rade na ugalj i ostale problematične izvore energije, svi prelaze na biomasu i to je put kojim se mora ići, poručio je ministar.

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar istakla je zadovoljstvo što je pokrajinski parlament domaćin prestižne Međunarodne konferencije o biomasi kao potencijalnoj šansi za razvoj, istakavši da su na konferenciji prisutni predstavnici svih 45 opština iz Vojvodine.

Izvor: RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica