Pao sneg, ima li zime na gradskoj pijaci u Bloku 44 | Ovo su REŠENJA Domaćih Proizvođača

Pao sneg, ima li zime na gradskoj pijaci u Bloku 44 | Ovo su REŠENJA Domaćih Proizvođača

Da li sneg može da iznenadi, ali i da dodatno oteža turbulentan period epidemije, kada je reč o prodaji domaćih proizvoda na gradskim pijacama? Porazgovarali smo sa prodavcima na gradskoj pijaci Bloka 44, na Novom Beogradu. Odgovori su bili različiti. Postoji bojazan da će novo zahlađenje uneti još pometnji, ali proizvođači imaju odgovor i u slučaju da budu teži uslovi za prodaju i čuvanje izloženih proizvoda. Evo njihovih rešenja.

Proizvođači koji su nam odgovorili kako je njihovim proizvodima neophodna dodatna izolovanost, imaju nekoliko rešenja. Tezge mogu da se se zaštite stiroporom, ili najlonom. Drugi nalaze rešenje u upotrebi ćebadi ili sličnih materijala koji su pogodni za pokrivanje.

Snežni pokrivač uticao je i na odlaganje berbe pojedinih povrćnih kultura. Čak i povrće poput prokelja, karfiola i brokolija koje pokazuje veliku otpornost na niske temperature, teško je brati pošto se ruke smrzavaju. Rešenje je, kako kaže jedna od sagovornica, odlaganje berbe za nekoliko dana, ako su biljke na otvorenom.

Ovakve vremenske promene ne bi bile problematične kada bi na gradskoj pijaci postajli magacini, ukazao je jedan od sagovornika. A da sneg i hladnoća nisu problem prodavcima samo zbog zaštite robe, već i zbog njihovog opšteg zdravstvenog stanja, govore i utisci sagovornika da je na pijaci hladnije nego izvan nje.

Kupci na post-prazničnoj dijeti

Izbor kupaca u prvim danima posle praznika u velikoj meri podrazumeva izbor “zeleniša”, navodi jedna sagovornica. Najčešće su tražene salate i brokoli.

U prethodnom periodu porasla je i potražnja za belim lukom, crnim lukom, celerom, krompir, a za jedan domaći proizvod već je dobro poznato da se kupuje u velikim količinama. Reč je o domaćem ajvaru.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica