Pitali smo vas: Da li su vam državne subvencije pomogle ove godine?

Pitali smo vas: Da li su vam državne subvencije pomogle ove godine?

Početkom 2020. godine planirano je 40,5 milijardi dinara subvencija za poljoprivredu. Ovi podsticaji su trebali da omoguće značajnu podršku poljoprivrednicima za razne namene, od podizanja višegodišnjih zasada, preko kupovine stoke, pa do nabavke mehanizacije.  Cilj ministarstva poljoprivrede je bilo da podsticajima podrži, pre svega, mala poljoprivredna gazdinstva.

Kako smo pri kraju godine, pitali smo naše čitaoce da li su im državne subvencije zaista pomogle ove godine i koliko.

Nešto manje od 15% učesnika u anketi zadovoljno je i smatra da su mu subvencije ove godine dosta pomogle, dok preko 23% se izjasnilo da je pomoć bila mala i nedovoljna. Kao najveći problem poljoprivrednici vide kašnjenje isplata subvencija, što nam je potvrdilo gotovo 30% učesnika u anketi. 9% ispitanika nezadovoljno je uslovima konkursa koji im nisu dozvolil da dođu do podsticajnih sredstava, a gotovo 24% poljoprivrednika je nekoliko puta konkurisalo i bilo odbijeno, što ih je potpuno demotivisalo i ne žele da nastave da konkurišu.

Poljoprivreda je strateška delatnost u celom svetu i sve države štite svoju poljoprivredu. Subvencije su od velike važnosti za opstanak sela i poljoprivrede, ali su dosta manje od onih koje dobijaju poljoprivrednici u Evropskoj Uniji. Da bi srpska poljopriveda mogla da parira okruženju potrebno je da se subvencije povećaju i da se omogući da više poljoprivrednika dođe do ove vrste pomoći, ali na vreme i kada im je zaista potrebna.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica