Oznaka geografskog porekla: Koje proizvode ste probali?

Oznaka geografskog porekla: Koje proizvode ste probali?

Pitali smo: Koji proizvod sa oznakom geografskog porekla ste vi probali?


Jedan od trendova koji sve više dobija na značaju od početka pandemije je onlajn kupovina. Veći obim potražnje proizvoda putem društvenih mreža i posebno otvorenih veb stranica za kupovinu od domaćih proizvođača, povećao je i potrebu za pronalaskom kvalitetnih i zaštićenih proizvoda.

Za jedan od značajnijih pokazatelja da je proizvod ispunio određene kriterijume po pitanju kvaliteta, smatra se oznaka geografskog porekla. Tri važne karakteristike koje treba da ima svaki proizvod označen geografskim poreklom su u vezi sa mestom odakle potiče, ljudima koji ga prave i samim proizvodnim procesom.

Koliko se ovi proizvodi konzumiraju? Kako bismo pronašli odgovor postavili smo vam pitanje:

Koji proizvod sa oznakom geografskog porekla ste vi probali?

Osim ponuđene grupe proizvoda u kojoj su se našli futoški kupus, fruškogorski lipov med, ariljska malina, valjevski duvan čvarci i petrovska klobasa, postojala je i mogućnost da se odgovori negativno. Ovako je odgovorilo skoro 15% anketiranih, koji još nijednom nisu probali proizvod sa oznakom geografskog porekla.

Na prvom mestu po broju glasova našao se futoški kupus, koji je ukupno probalo 36.07% anketiranih. Drugo mesto podelili su valjevski duvan čvarci i ariljske maline, pošto su oba proizvoda imala po 18.03% dobijenih glasova.

Znatno manje prilike za degustaciju imali su anketirani kada je reč o fruškogorskom lipovom medu i petrovskoj klobasi. Fruškogorski lipov med probalo je nešto više od 8% ispitanih, dok je čuvenu petrovsku klobasu jelo svega 5% ispitanih.

Kakav je vaš stav kada je reč o sertifikovanim proizvodima? U kojoj meri vam je važna garancija kvaliteta proizvoda koje kupite?

Svake nedelje na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs očekuje vas nova anketa.


Učestvujte i vi, uporedite vaše mišljenje, iznesite svoj stav!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica