Italijanska Agencija za Spoljnu Trgovinu

Adresa: Kneza Miloša 56, Beograd

E-mail: [email protected]

Telefon:

Sajt: www.ice.it

Italijanska Agencija za Spoljnu Trgovinu, Kancelarija u Beogradu

Italija će ove godine, po jedanaesti uzastopni put, uzeti učešće na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na kom će predstaviti vodeću delegaciju u pogledu broja i kvaliteta prisutnih kompanija. Posebno nam je zadovoljstvo što ćemo ponovo biti ZEMLJA PARTNER . Zaista smo ponosni što se u godini obeležavanja velikih jubileja – 100 godina Novosadskog Sajma i 90 godina Poljoprivrednog Sajma možemo predstaviti širokom auditorijumu srpskih i inostranih poslovnih subjekata na Sajmu od regionalnog strateškog značaja.

Značaj italijanskog učešća i to kao ZEMLJE PARTNERA na ovom Sajmu i značaju naših bilateralnih odnosa, svedoči i dolazak italijanskog Ministra poljoprivrede i prehrambene suverenosti, Francesca Lollobrigide (Franćesko Lolobriđida) kao i predsednika Agencije ITA, Mattea Zoppasa, koji će 20. maja nakon svečanog otvaranja Sajma, učestvovati i na seminaru koji u Kongresnom centru Sajma organizuju Agencija ITA i Banca Intesa, uz prisustvo visokih srpskih i italijanskih zvanica.

Italijanske kompanije, od kojih mnoge godinama posluju u Novom Sadu i već imaju svoje predstavnike u Srbiji, dolaze iz domena različitih delatnosti poljoprivrednog sektora i na najbolji način prezentuju naše proizvodne kapacitete.

Imajući u vidu činjenicu da je sektor poljoprivrede, prema svim pokazateljima, vodeći u pogledu trgovinske razmene naše dve zemlje, a budući da se Sajam održava u specifičnim društvenim okolnostima u kojima se nalazimo, potrebno je da uložimo dodatni napor i uz angažovanje svih raspoloživih instrumenata pomognemo našim kompanijama da zajedno rastu i razvijaju se.

Kako se to često događa, krize nalažu promene i preteče su inovacija koje omogućavaju da se, kada prođe oluja, novim strateškim pristupom krene dalje, svesnije i snažnjije. Stoga će naše prisustvo na Sajmu biti okarakterisano i prezentacijom naprednih tehnoloških rešenja usmerenih ka povećanju produktivnosti poljoprivrenih preduzeća. Italijanske kompanije razvijaju visoko inovativne procese koji mogu biti od velike važnosti za zemlje u kojima su preduzeća iz ovog sektora pretežno manjih dimenzija, te im ove novine kao što su dvadesetčetvoročasovni monitoring, prikupljanje i obrada podataka, automatizacija navodnjavanja i đubrenja i slično, mogu značajno unaprediti proizvodnju. Sa druge strane, u pogledu mehanizacije, neophodno je razmotriti mogućnosti aktiviranja finansijskih instrumenata. Sve ovo će biti tema našeg stručnog seminara koji će se održati 23.5.2023. u 11h u Kongresnom centru Novosadskog sajma a organizujemo ga u saradnji sa BIOSENSOM iz Novog Sada i Italijanskim istrazivačkim centrom za poljoprivredu – CREA.

Na kraju, želimo da Vas obavestimo da će tokom Seminara govoriti i predstavnik FEDERUNACOME, Italijanske federacije proizvodjača poljoprivredne mehanizacije koji će osim o novitetima u proizvodnji, predstaviti i AGRILEVANTE, italijanski sajam iz ove oblasti koji se od 5. do 8. oktobra održava u Bariju.

Čitava nedelja Sajma biće u znaku Italije jer Italijanski kulturni centar sprema filmski program i koncerte koji ce se svakodnevno održavati u Novom Sadu.

za katalog sajma final

Italija zemlja partner 2023

Preuzmite pdf