Sajam mehanizacije u Bariju: POLJOPRIVREDA ostaje fundamentalna za ekonomiju SVAKE ZEMLJE!

Sajam mehanizacije u Bariju: POLJOPRIVREDA ostaje fundamentalna za ekonomiju SVAKE ZEMLJE!

Zahvaljujući Italijanskoj agenciji za spoljnu trgovinu ITA, posetili smo Sajam mehanizacije u Bariju. Obišli smo Sajam, popričali sa predstavnicima raznih kompanija i pokušali da prenesemo utiske o najnovijim trendovima u ovoj oblasti.

Razgovarali smo tokom sajma sa Aleksandrom Dimitrijeskim iz agencije ICE. Kako je naveo naš sagovornik, u Bari su stigli sa sedam delegata/novinara, kao i dva delegata iz Podgorice.

,,Ove godine se nadamo da će biti novih kontakata, da ćemo ove ljude koje sretnemo ovde dovesti potom u Novi Sad, na sajam na kome ćemo verovatno biti sponzori i naredne godine”, kaže Dimitrijeski.

Tokom posete Sajmu, obišli smo i štandove gde su predstavljena obotizovana vozila. To je sve veći trend kada je poljoprivreda u pitanju, pa možemo reći da je posle industrije i poljoprivreda stigla na robotizaciju. O atraktivnosti Sajma govori i činjenica da je ovu manifestaciju posetio veliki broj mladih, što ne treba da čudi s obzirom na to da mašine izgledaju veoma atraktivno.

Na Sajmu smo sreli i Milana Pršića iz kompanije Agrouniverzal, te smo iskoristili priliku da ga pitamo za njegove utiske.

,,Pa, sajmovi u Italiji su jako zanimljivi. Nešto što je novo prvo se predstavi ovde. Konkretno ovaj deo i ova regija je karakteristična po tome što ima dosta maslina i mašine koji su ovde izložene praktično su u funkciji obrade maslinjaka. Bez obzira na to ovde su uglavnom svi ti ozbiljni veći proizvođači traktora i priključnih mašina. Ono što je mene impresioniralo to je ovaj Sajam postaje veći i bolji. Oni su napravili nove paviljone, dakle ulažu u razvoj ovog sektora. Ono što me posebno zanimalo i zbog čega sam došao je robotizacija, uvođenje savremenih tehnologija. Ovde je bilo izloženo pet mašina koje su još uvek prototipovi, za različite funkcije od prskanja, međuradne obrade, do detekcije bolesti. Stvarno ima šta da se vidi”, tvrdi Pršić.

Haris Mašala iz kompanije Agros iz Goražda je po prvi put na Sajmu mehanizacije u Bariju. Kako tvrdi, pogrešno je uverenje da su sajmovi možda prevaziđeni. Naprotiv, ne samo da su zanimljivi već je izuzetna prilika da se sa ljudima porazgovara i da se ostvare kontakti koji mogu izroditi kvalitetnu saradnju.


Tokom Sajma smo imali priliku i da čujemo Mariju Terezu Maskio, predsednicu Udruženja italijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije Federunakoma, kako odgovara na važna pitanja o saradnji Italije i Srbije u domenu poljoprivrede, kao i na pitanja koja su od globalnog značaja”.

Kakva je perspektiva saradnje Italije i Srbije u sektoru mehanizacije?

,,Sa sigurnošću mogu reći da našu saradnju posmatramo u pozitivnom maniru. Srbija je napravila gigantske korake u napredovanju, uviđam izuzetno značajan razvoj. U Srbiji imamo preduzeća koja zastupaju italijanske proizvođače i poslednjih godina prepoznajemo veliki napredak u sektoru poljoprivrede jer se sve više traže mašine visoke tehnologije. Dakle, rekla bih da postoji izuzetna saradnja”.

Kako biste opisali tržište mehanizacije u Srbiji?

,,Tržište Srbije karakterišu periodi kada je veoma naporno poslovati ali to je svojstveno i drugim evropskim tržištima. Uočavamo da postoji podrška od strane Vlade, ali postoje momenti i kada je prazan hod. Hoću da kažem da bi izvori finansiranja namenjeni uvođenju tehnoloških inovacija i obnovi mehanizacije trebalo da budu stabilni i na duži rok. Možda bi bilo bolje sprovoditi finansiranje i sa nešto nižim kvotama, ali da bude više kontinuiteta”.


Kakva je situacija na globalnom tržištu što se tiče mehanizacije?

,,Moramo razmišljati pozitivno jer poljoprivreda prolazi jedan revolucionarni put. Ova grana privrede ima uporište u novim tehnologijama zasnovanim na elektronici, senzorima, razmeni podataka. Proizvođači moraju imati ogromnu količinu podataka u sektoru u kojem posluju da bi mogli da rade efikasnije, sa manjim troškovima, uz poštovanje zaštite životnog okruženja. Nalazimo se, rekla bih u jednom veoma izazovnom vremenu. Prolazimo kroz etapu u kojoj poljoprivreda i sama mehanizacija idu u pravcu robotike, informatizacije koja uključuje sve aktere privrednog sistema. Ovo sigurno nije lak trenutak. Postoje različiti problemi i to svi znamo, ali poljoprivreda ostaje fundamentalnih sektor za sve ekonomije sveta. Imali smo priliku da u vremenu Covid-19 krize ali i krize izazvane ukrajinsko-ruskim sukobom uvidimo koliko je važan prehrambeni sektor, a da bismo ga imali, potrebni su nam mehanizacija i zemljište”.


Kakvi su planovi FederUnacoma?

Organizovati sajamsku izložbu je jedan ogroman posao. Sada moramo ostaviti ekipu da se malo odmori. Šalu na stranu, FederUnacoma je jedna ozbiljna asocijacija sa velikom infrastrukturom, sa 350 članova koji veoma vredno rade na mnogim poljima. Ja sam tek nedavno izabrana za predsednicu, još uvek se uhodavam i svaki dan otkrivam nove stvari. Dakle, već za nekih petnaestak dana kreću pripreme za Sajam u Bolonji 2024. i to će biti jedan veoma lep sajam”, najavljuje Maskio.

Ceo prilog i utiske o Sajmu viđene našim očima pogledajte putem video linka iznad.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica