Italija i Srbija najintenzivnije sarađuju kroz POLJOPRIVREDU

Italija i Srbija najintenzivnije sarađuju kroz POLJOPRIVREDU

U sklopu 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede koji se održava u Novom Sadu u organizaciji Agencije ITA I Italijanske federacije proizvođača poljoprivrednih mašina FEDERUNACOMA, organizovan je seminar posvećen poljoprivredi 5.0 i predstavljanju Sajma EIMA koji se održava od 6. do 10. novembra u Bolonji.

Poljoprivreda je okosnica saradnje Srbije i Italije

Ovom prilikom, obratio se ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, koji je istakao da je upravo poljoprivreda ključna tačka uspešne saradnja između dve zemlje.

,,Kao što znate, prošle godine Italija je bila zemlja partner na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i poljoprivreda ostaje centralna tema kojom se bavimo u našim diplomatskim odnosima. U okviru toga, moram napomenuti biznis forum koji je održan u martu prošle godine u Beogradu, gde smo još dublje ojačali naše bilateralne odnose.

Moram takođe pomenuti i sajam Wine Vision, gde smo doveli preko 50 firmi, što iz poljoprivrede, što iz drugih delatnosti, a danas smo ovde da jos više produbimo saradnju i istaknemo međunarodni značaj Italije kada je u pitanju poljoprivreda.

Mi poljoprivredu shvatamo kao razvoj inovacija i tehnologija jer želimo da poljoprivreda postane što profitabiniji sektor naše industrije”, objasnio je Luka Gori.

Poljoprivreda 5.0 uvodi tehnološke inovacije i mlade ljude u poljoprivredu

Značajno učešće u panel diskusiji imao je i direktor beogradske kancelarije ICE, gospodin Antonio Ventreska koji je govorio o značaju poljoprivrede 5.0.

On je istakao kako poljoprivreda 5.0 podrazumeva analizu svih aspekata koji utiču na pojedinu proizvodnju kao što su mikroklimatski uslovi, struktura zemljišta, kao i primena veštačke inteligencije ali i drugih modernih tehnologija.

Ovim pristupom se osigurava sve intenzivnije uključivanje mlade generacije poljoprivrednika koje mogu da donesu drugačiji mentalitet, a koji će biti ključan za primenu tehnoloških inovacija u poljoprivredi. On je iskoristio i priliku da istakne da je Italija jedan od najvećih proizvođača poljoprivrednih mašina u svetu, te da je kao takva jedan od najznačajnih partnera Srbije po pitanju saradnje u ovoj oblasti.


Italija poljoprivreda

Saradnja sa dugom tradicijom

Saradnja Srbije i Italije u poljoprivredi ima već dugu tradiciju i odvija se na različite načine, a to nam je potvrdio i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Panonski.

,,Saradnja sa kolegama iz Italije može da se oceni kao izuzetna”, naveo je Panonski.


Mi dosta toga razmenjujemo, pre svega iskustva, informacije, podatke u oblasti poljoprivrede, mada moram da naglasim i vodoprivrede i šumarstva. Autonomna pokrajina Vojvodina, podsetiću, ima potpisan memorandum o razlumevanju i saradnji sa više pokrajina iz Italije”, dodao je Panonski.

Digitalizacija srpske poljoprivrede odvija se na više polja

Inače, u našoj zemlji Institut Biosens bavi se robotikom i digitaliztacijom u poljoprivredi. U tom smislu, Marko Oskar, jedan od učesnika seminara objasnio nam je na koji način se odvija digitalizacija u domaćoj poljoprivredi.


,,Koriste se različite tehnologije i različit je nivo digitalizacije poljoprivrednih gazdinstava. Mnogi koriste sisteme za navodnjavanje koji mogu biti pametni, tako da troše manje vode, da se pale u određeno vreme. Drugi sistemi koriste i, recimo, satelitske slike za monitoring poljoprivredne proizvodnje”, objašnjava Marko, dodajući da tip digitalizacije u velikoj meri zavisi od tipa poljoprivrednika.

Marija Atanasković je novinarka koja se dugi niz godina bavi ovim temama i čest je posetilac mnogih sajmova koji se održavaju u Italiji. Nju smo upitali da li bi na osnovu svojih iskustava preporučila posetu sajmu EIMA u Bolonji.

Sajam u Bolonji sve češće posećuju domaći poljoprivrednici

,,Bolonja ima tradicionalno velik broj posetilaca iz Srbije i to je pokazatelj da je Sajam zanimljiv poljoprivrednicima”, objasnila je Marija. Takođe, poljoprivrednici u Bolonji mogu naći izuzetno raznovrsnu ponudu poljoprivrednih mašina, kako za ratarsku, tako i za povrtarsku i voćarsku proizvodnju.

U tom smislu, Sajam u Bolonji je za svaku preporuku domaćim poljoprivrednicima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica