Italija i Srbija nastavljaju jačanje partnerstva na Novosadskom sajmu

Italija i Srbija nastavljaju jačanje partnerstva na Novosadskom sajmu

U prostorijama Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) tokom prošle nedelje održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljeno učešće Italije na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. I ove godine, na 352 m², italijanski paviljon koji je organizovala kancelarija Agencije ICE u Beogradu, dočekaće brojne izlagače iz Italije.

Takođe, 20. maja biće održan seminar posvećen poljoprivredi 5.0 i predstavljanju Sajma EIMA u Bolonji koji organizuje Agencija ICE u saradnji sa Italijanskom federacijom proizvođača poljoprivrednih mašina FederUnacoma.

Nakon kraćeg uvodnog izlaganja, prisutnim novinarima obratio se ambasador Italije u Srbiji, njegova ekselencija Luka Gori.

,,Italija i Srbija imaju značajan obim trgovinske razmene u sektoru poljoprivredno-prehrambene industrije. Italija se nalazi na prvom mestu po uvozu testenine, pirinča, maslinovog ulja i vina u Srbiju.

Namera nam je da povećamo saradnju promovišući izuzetnost italijanskog znanja u sektoru koji predstavlja 6% BDP-a Srbije i možemo zajedno da radimo na osiguranju kvaliteta bezbednosti hrane i praćenju lanca snabdevanja.

Verujem da su Agro-Tech i održiva poljoprivreda ključni za jačanje ekonomskog partnerstva između Rima i Beograda i upravo su nam ovi sektori prioritet u privrednoj saradnji. Ovi sektori će biti jedna od glavnih tema italijansko-srpskog biznis foruma u Trstu, 24. maja ove godine”, objasnio je italijanski ambasador.

Direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić, naglasio je prijateljske odnose između Srbije koji su preduslov za intenzivnu saradnju.

italijanska Agencija za spoljnu trgovinu


,,Čuli smo da je većina italijanskih firmi predhodnih godina nastupala kada je Italija bila zemlja partner. One se ponovo vraćaju što znači da su imale uspeha i da smo bili dobri domaćini”, napomenuo je Lovrić.

,,Prisustvo italijanske kolektivne izložbe u Novom Sadu je godinama stub naše trgovinske strategije u Srbiji i uvek ga privrednici iz sektora sa velikim interesovanjem očekuju. Kao i obično, zahvaljujući koordiniranom delovanju mreže Agencija ICE na Balkanu, našu izložbu će posetiti i dvadeset operatera iz balkanskih zemalja”, rekao je direktor kancelarije Agencije ICE u Beogradu, Antonio Ventreska.

Italijanska agencija za promociju izvoza ICE i ove godine organizuje nastup italijanskih kompanija na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Kao i do sada, izložbeni prostor biće u Hali 1. Inače, partner ovogodišnjeg Sajma 2024. godine biće Evropska unija, a Sajam će se održati od 18 do 23. maja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica