Mali Zvornik – opština

Izaberite opštinu

Opšti podaci o opštini Mali Zvornik

Mali Zvornik pripada Mačvanskom okrugu i nalazi se u zapadnoj Srbiji. Obuhvata površinu od 184 kilometra kvadratna, od čega se poljoprivredno zemljište prostire na 7.847 hektara, a šume na 9.612 ha. Opštinu čini 12 naselja: Amajić, Brasina, Budišić, Velika Reka, Voljevci, Donja Borina, Donja Trešnjica, Mali Zvornik, Radalj, Sakar, Culine i Čitluk.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, Opština broji 12.482 stanovnika, a većinsko stanovništvo je srpske nacionalnosti sa udelom od 93,5%. Centar Opštine se nalazi na 44°23′ severne geografske širine i 19°06′ istočne geografske dužine.

Opšti podaci o poljoprivredi

Istorija Malog Zvornika

Arheološki ostaci ukazuju na to da je ova teritorija naseljavana još u bronzano doba, kao i da se drevno rimsko naselje Ad Drinum nalazilo negde na ovom području. U srednjem veku, Podrinje je bilo značajan rudarski centar srpske države. Blizu Malog Zvornika, na brdu Orlovina, pronađeni su ostaci velike srednjovekovne tvrđave koja je, najverovatnije, sagrađena u prvoj polovini XV veka, u vreme srpske despotovine.

Za vreme Osmanlija, ova teritorija je bila deo bosanskog pašaluka. 1878. godine Mali Zvornik postaje deo Kraljevine Srbije, a do tada je bio jedina bosanska opština na desnoj obali reke Drine. Krajem XIX i početkom XX veka, brojao je 115 kuća, a opština Mali Zvornik osnovana je 1955. godine.

U opštini Mali Zvornik, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede koji je Republički zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 1.964 gazdinstva koristi poljoprivredno zemljište. U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 1.042), a zatim detelinu – 188 gazdinstava. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode krompir – 170, lucerku – 137 i pšenicu i krupnik (njih 103).

Najveći broj gazdinstava su porodična (99,95%), a ostalo su pravna lica.

Ukupno 190 gazdinstava bavi se mešovitom stokom za ispašu, a ne za proizvodnju mleka, njih 239 specijalizovano je za tov svinja, međutim najviše je onih koji se bave različitim kombinacijama useva i stoke (303).

Poljoprivredom se u Malom Zvorniku bavi 4.037 ljudi, a muškarci prednjače kada je reč o ukupnom broju.

Polna struktura stanovništva u opštini Mali Zvornik @AgromediaKada je reč o nosiocima gazdinstava u Malom Zvorniku, muškarci su ponovo u prednosti i učestvuju sa 85,24%, dok je udeo žena mnogo manji (14,76%).

Nosioci gazdinstava u opštini Mali Zvornik @AgromediaKada je reč o članovima poljoprivrednih domaćinstava, tu su muškarci u manjini i ima ih 25,64%.