Priprema domaćeg sosa od paradajza ne mora da podrazumeva dugotrajno blanširanje, guljenje, ceđenje i procedjivanje. Ovaj recept nudi bržu i jednostavniju varijantu, a rezultat je ukusan i bogat sos koji možete koristiti odmah ili sačuvati za kasniju upotrebu.

Sos od paradajza: potrebni sastojci
-  7 kg paradajza (bez peteljki) Možda vas zanima
-  8 kašika soka od limuna iz boce (opciono, ako planirate da pasterizujete sos) 
Priprema – metoda čuvanja u frižideru
-  Paradajz isecite na četvrtine ili krupnije komade i stavite u blender ili multipraktik. Sameljite ih do željene teksture. 
-  Dobijenu smesu sipajte u veliki lonac i ponavljajte postupak dok ne obradite sav paradajz. 
-  Stavite lonac na šporet, zagrejte do ključanja, zatim smanjite temperaturu i kuvajte otklopljeno, povremeno mešajući, 30 do 90 minuta, dok se sos ne zgusne po vašoj želji. 
-  Kada je sos gotov, ostavite da se ohladi do sobne temperature, sipajte u tegle ili posude i čuvajte u frižideru do 7 dana. 
Ako želite da ga sačuvate duže, sipajte ohlađeni sos u posude ili kese za zamrzivač i zamrznite do 3 meseca. Preporuka je da porcionirate po 2 ili 4 šolje, izbacite višak vazduha i kesu spljoštite da zauzima manje mesta u zamrzivaču.
Samo za prave domaćice: 15 saveta za dobru zimnicu
Priprema – metoda pasterizacije (čuvanje u ostavi)
-  Pripremite veliki lonac sa ključalom vodom i sterilisane tegle zapremine 1 litar (4–6 komada). 
-  Pratite postupak do trećeg koraka iz prethodne metode i skinite lonac sa šporeta. 
 
-  Vruć sos sipajte u zagrejane tegle, ostavljajući oko 2–3 cm slobodnog prostora na vrhu. 
-  Dodajte po 2 kašike limunovog soka u svaku teglu. 
 
-  Očistite ivice tegli, zatvorite poklopcima i obručima. 
Dobro pasterizovan sos može da stoji na polici u ostavi i do godinu dana.
Izvor: Garden Betty



 
                                     
    
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                         
                         
                         
                         
                         
                     
                     
                     
                     
                    
Komentari