RECEPT: Jednostavan domaći sos od paradajza (bez guljenja i ceđenja)

RECEPT: Jednostavan domaći sos od paradajza (bez guljenja i ceđenja)

Priprema domaćeg sosa od paradajza ne mora da podrazumeva dugotrajno blanširanje, guljenje, ceđenje i procedjivanje. Ovaj recept nudi bržu i jednostavniju varijantu, a rezultat je ukusan i bogat sos koji možete koristiti odmah ili sačuvati za kasniju upotrebu.

Sos od paradajza

Sos od paradajza: potrebni sastojci

Priprema – metoda čuvanja u frižideru

  1. Paradajz isecite na četvrtine ili krupnije komade i stavite u blender ili multipraktik. Sameljite ih do željene teksture.

  2. Dobijenu smesu sipajte u veliki lonac i ponavljajte postupak dok ne obradite sav paradajz.

  3. Stavite lonac na šporet, zagrejte do ključanja, zatim smanjite temperaturu i kuvajte otklopljeno, povremeno mešajući, 30 do 90 minuta, dok se sos ne zgusne po vašoj želji.

  4. Kada je sos gotov, ostavite da se ohladi do sobne temperature, sipajte u tegle ili posude i čuvajte u frižideru do 7 dana.

Ako želite da ga sačuvate duže, sipajte ohlađeni sos u posude ili kese za zamrzivač i zamrznite do 3 meseca. Preporuka je da porcionirate po 2 ili 4 šolje, izbacite višak vazduha i kesu spljoštite da zauzima manje mesta u zamrzivaču.


Samo za prave domaćice: 15 saveta za dobru zimnicu

Priprema – metoda pasterizacije (čuvanje u ostavi)

  1. Pripremite veliki lonac sa ključalom vodom i sterilisane tegle zapremine 1 litar (4–6 komada).

  2. Pratite postupak do trećeg koraka iz prethodne metode i skinite lonac sa šporeta.


  3. Vruć sos sipajte u zagrejane tegle, ostavljajući oko 2–3 cm slobodnog prostora na vrhu.

  4. Dodajte po 2 kašike limunovog soka u svaku teglu.


  5. Očistite ivice tegli, zatvorite poklopcima i obručima.

Dobro pasterizovan sos može da stoji na polici u ostavi i do godinu dana.

Izvor: Garden Betty

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica