Gajenje biljaka u zatvorenom prostoru ima brojne prednosti: obezbeđuje zdravu, lokalno uzgojenu hranu, pročišćava vazduh, štedi novac i unosi prirodu u naš dom. Amelia Jang deli nekoliko saveta za uspešno gajenje biljaka u zatvorenom prostoru.

Mnogi veruju da su permakulturne tehnike uzgoja namenjene samo onima koji imaju veliko dvorište ili mnogo novca za ulaganje u proizvodnju hrane. Međutim, kao i kod svake permakulturne ili poljoprivredne metode, uspeh zavisi od posmatranja i prilagođavanja svakom konkretnom okruženju.
Možda vas zanima
Permakulturne tehnike za gajenje u zatvorenom prostoru mogu se primeniti i sa malim i sa velikim budžetom – što ih čini dostupnim svima.
Prednosti gajenja biljaka u zatvorenom prostoru
Ova praksa donosi više koristi – od uštede novca na zdravim namirnicama, preko smanjenja otpada, do prirodnog hlađenja prostora.
Studije su pokazale da permakultura predstavlja odličnu priliku za razvoj održivih urbanih sredina, kako se navodi u Permaculture. U gradovima, gde je čest višak otpada, loš kvalitet vazduha, nedostatak zelenih površina i svežih namirnica, permakulturni pristupi nude praktična rešenja.
1. Za pristupačnu i zdravu hranu
Jedan od glavnih problema u urbanim područjima, naročito u siromašnijim delovima, jeste nedostatak lokalno uzgojenih namirnica. Sveže voće i povrće koje je dostupno često je tretirano pesticidima i hemikalijama.
Prednost gajenja u zatvorenom prostoru je to što možete uzgajati različite vrste biljaka kod kuće, uz minimalne troškove i korišćenje prirodnog, domaćeg komposta.
Poljoprivreda bez zemlje – Kako funkcionišu vertikalne farme?
2. Kao rešenje za višak otpada
Prema podacima Evropske direktive o otpadu (2018), oko trećine čvrstog otpada čini biootpad, koji završava na deponijama i doprinosi stvaranju metana.
U permakulturnom sistemu, uzgajivači koriste ostatke hrane za pravljenje komposta – umesto da završe u kanti za smeće.
Kompostiranje kod kuće smanjuje količinu otpada, proizvodi sopstveni humus za biljke i eliminiše potrebu za transportom otpada. Uz to, kante sa prirodno obrađenim otpadom manje neprijatno mirišu, naročito leti.
Korišćenje domaćeg komposta ne samo da ima veliki ekološki značaj, već i doprinosi zdravlju biljaka, jer izbegavate štetne hemikalije koje se nalaze u kupovnim đubrivima.

3. Za bolji kvalitet vazduha
U gradovima, zagađenje od saobraćaja često prodire i u zatvorene prostore. Biljke prirodno pročišćavaju vazduh tako što apsorbuju ugljen-dioksid, a oslobađaju kiseonik. Mikroorganizmi u zemljištu i kompostu takođe upijaju zagađivače iz vazduha, što je još jedan razlog da unesete zelenilo u svoj dom.
4. Za prirodno hlađenje prostora
Tokom leta, biljke apsorbuju veliku količinu sunčeve toplote, a isparavanjem snižavaju temperaturu u prostoriji.
Ovaj efekat može znatno smanjiti temperaturu u stanovima, posebno onima koji su izloženi “urbanom toplotnom ostrvu”, gde se toplota zadržava između betonskih zgrada.
Kako da primenite gajenje u zatvorenom prostoru
Ova praksa je veoma prilagodljiva – može se primeniti u svakom domu, bez obzira na prostor i budžet.
Tehnike
Vertikalno gajenje
Iako danas ovu tehniku koriste velike komercijalne farme, ona nije nova – potiče još iz Vavilonskih visećih vrtova pre 2.500 godina. Koristili su je i Asteci, koji su biljke gajili u čamcima na vodi, gde je prostor bio ograničen.
Bosiljak i zelena salata su odlični primeri biljaka koje uspevaju u vertikalnim sistemima. Ova tehnika je naročito pogodna za tople urbane sredine, jer troši i do 90% manje vode nego gajenje u zemlji.
Pravljenje komposta u zatvorenom prostoru
Mnogi misle da je kompostiranje u stanu neprijatno i neuredno, ali postoje jednostavni načini da to uradite bez problema i neprijatnih mirisa.
Vermikompostiranje (kompostiranje uz pomoć glista)
Najpoznatija metoda za pravljenje komposta kod kuće.
Potrebno je da obezbedite posudu, dodate sloj „posteljine“ (papir ili karton), ubacite crvene gliste (Eisenia fetida), dodajete otpatke od hrane, održavate vlagu i temperaturu – i za kratko vreme imaćete kvalitetan kompost.
Vermikompostiranje: Kompostirajte uz pomoć GLISTA
Ova metoda može se sprovoditi ispod sudopere ili u zatvorenom ormariću. Gliste vole toplotu i vlagu.
Bokashi fermentacija
Još jednostavnija metoda, jer ne zahteva gliste ili mikroorganizme.
Bokashi mešavina se sipa na dno posude, a svaki novi sloj otpada prekriva se dodatnom količinom bokashija. Proces je jednostavan, potrebno je samo povremeno ispuštati tečnost. Nakon 10 dana kompost je spreman za upotrebu.
Koje biljke možete gajiti
Pečurke u kupatilu
Možda zvuči neobično, ali topla i vlažna atmosfera kupatila savršena je za uzgoj pečuraka, posebno bukovača. Komplete za uzgoj možete kupiti i putem interneta.
Vodič za uzgoj pečuraka u kućnim uslovima

Zelena salata na prozorskoj dasci
Prozorske daske su idealne za biljke kojima je potrebno dosta svetlosti i svežeg vazduha. Spanać, blitva, zelena salata i gorušica odlično uspevaju u ovim uslovima.
Kombinovano gajenje biljaka
Ova tehnika podrazumeva sadnju više biljaka zajedno, koje se međusobno dopunjuju. Na primer, bosiljak, nana i ruzmarin imaju slične potrebe i mogu odbijati štetočine jedni drugima. Ovakvo gajenje obnavlja zemljište i doprinosi samoodrživosti vrta.
Želite da vam dom miriše na bosiljak, a kuhinja da bude puna zdravih, domaćih biljaka? Uz malo pažnje, permakulturno gajenje u zatvorenom prostoru može vam doneti zelenilo, zdravlje i uštedu – čak i ako nemate baštu.


 
                                     
    
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                         
                         
                         
                         
                         
                     
                     
                     
                     
                    
Komentari