IPARD III – korak po korak do podsticaja

IPARD III – korak po korak do podsticaja

Interesovanje za IPARD III program podsticaja od strane Evropske unije sa razlogom je veliko, pa ne treba da čudi što je panel „Koraci do IPARD III podsticaja“ bio izuzetno posećen. Panel je održan drugog dana Poljoprivrednog sajma, a brojni govornici su izlagali najvažnije informacije u vezi sa ovim vidom podsticaja.

IPARD III

Prvenstveno su pojašnjeni konkretni koraci prijavljivanja i ostvarivanja IPARD III podsticaja, a o tome su govorili stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja – Rastko Cenić, Radoslava Ćirić, Dejan Cerovina, Aleksandra Milić.

„IPARD je zapravo instrument za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju, a Srbija kao država koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji ima pravo na određena sredstva kako bi dostigla standarde koji postoje u EU. IPARD se u našoj zemlji sprovodi od 2017. godine, a novi programski period će se sprovoditi do 2027.“ objasnio je Rastko Cenić.

IPARD III

U odnosu na prethodni ciklus, za IPARD III su uvećana sredstva; konkretno, EU je sada opredelila 288 miliona evra, pa će uz doprinos Srbije, na raspolaganju biti više od 500 miliona evra.

Pored aktuelne tri mere (M1, M3 i M7), planira se akreditacija još tri mere – 4, 5 i 6. Za samo podnošenje zahteva za sve mere, odnosno otvorene pozive, zadužena je Uprava za agrarna plaćanja, koja u našoj zemlji ima ulogu IPARD agencije, podsetio je Cenić.

Radoslava Ćirić je istakla da je prvenstveno neophodno da svaki korisnik bude registrovan u registru poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, postoji niz uslova, koji mogu biti opšti i specifični. Opšti podrazumevaju uslove poput podmirenih poreskih obaveza, dok su specifični usmereni na obaveznu dokumentaciju, koja zavisi od tipa investicije i sektora.

IPARD III


„Kada je u pitanju poslovni plan, značajno smo ga uprostili u odnosu na IPARD II. Pojednostavljen poslovni plan se podnosi za investicije do 100.000 evra, dok se za one iznad te sume podnosi složeni poslovni plan“, objasnila je Ćirić.

Aleksandra Milić je pojasnila kako funkcioniše odobravanje IPARD podsticaja:

IPARD III


„Korisnik može podneti zahtev za avansno plaćanje ili za konačnu isplatu. Zahtev za avansno plaćanje se piše u slobodnoj formi, i uz njega se dostavlja i bankarska garancija. Takođe se proverava da li korisnik ima dugovanja ka ministarstvu i da li je bankovni račun u blokadi.“

Što se tiče zahteva za konačnu isplatu, Milić je uputila apel korisnicima da poštuju rokove.


Međutim, da bi došlo do isplate novca korisniku, prethodno kontrola mora da utvrdi da su svi radovi izvedeni po pravilima, odnosno – proverava se potpunost realizacije investicije. Kontrola je veoma važan segment čitavog procesa – objasnio je Dejan Cerovina, zadužen za kontrolu na licu mesta.

IPARD III

„Kontrola na licu mesta se najavljuje 48 sati najviše, zato savetujemo da korisnici uvek nekome daju ovlašćenje, u slučaju da su iz određenog razloga odsutni kada najavimo kontrolu. Dese se odmori – zimski, letnji, to je sve život i mi za to imamo razumevanja. Ovlastite nekoga ko je detaljno upoznat sa onim čime se bavite, kako bismo bili što efikasniji“, poručuje Cerovina.

Više informacija o IPARD III možete naći na specijalizovanom sajtu Ministarstva poljoprivrede – ipard.gov.rs.

IPARD III

Takođe, korisne informacije potražite i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaduženog za sprovođenje programa IPARD. Pitanja im možete uputiti i na mejl [email protected] ili broj telefona +381 11 31 07 013.

Podsetimo – Delegacija Evropske unije u Srbiji biće prisutna u Hali 1, na EU paviljonu, tokom svih sajamskih dana – od subote, 18. maja, pa sve do četvrtka, 23. maja. Posetioci će imati priliku da prisustvuju preko 40 informativnih panela i radionica, na kojima će brojni stručnjaci iz različitih oblasti govoriti o temama kao što su kvalitetna proizvodnja hrane, zdravlje životinja, uzgajanje setvenih kultura, tehnološke inovacije, održiva poljoprivreda i mnogim drugim aktuelnim temama.

Posebna poslastica u EU paviljonu biće EU kuhinja: Pozivamo sve posetioce da dođu i probaju ukuse različitih evropskih tradicija, koje će pripremati kuvari – diplomate zemalja članica EU. Ovaj jedinstveni gastronomski događaj pružiće posetiocima priliku da uživaju u autentičnim jelima i saznaju više o kulinarskoj baštini Evropske unije.

Program možete pogledati na ovom linku.

Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Izvor: europa.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica