Stvarnost ne može biti prevarena

Stvarnost ne može biti prevarena

U stilu najboljeg fubalskog asistenta, često ih zovu pakeri, ministar poljoprivrede u tehničkom mandatu Branislav Nedimović, dobacio je loptu domaćim ratarima ali i ne samo njima, kako bi još jednom zatresli pesimističku mrežu koja se mesecima plete oko hrane. Hoćemo li umreti od gladi danas ili prekosutra? Može li ostati, makar neko, da tu tragediju zabeleži i slično??? Na sreću, ministar Nedimović spasio nas je od opšteg brukanja, prvenstveno, samih pred sobom. Na državnom RTS-u u vreme prvomajskog „opasuljivanja“ izjavio je: da bismo imali dovoljno hrane i kada bi preskočili jednu žetvu!

zid i budimir novović

Ova informacija nije bila vest dana, jer u postpandemijskom vremenu i definitivno se može uočiti da je svet poludeo. Mnogo se laže, izmišlja i što je najgore, kako primeti veliki pesnik Matija Bećković, brat je udario na brata a nebraća im dodaju municiju uz reči da je ne štede.

Naravno, ludilo nije zaobišlo ni hranu sa kojom se spekuliše, ucenjuje i pljačkaju građani i da niko ne trepne zbog toga.Bez obzira što su iz FAO saopštili da je njena cena u aprilu blago pala to je slično ubodu komarca u odnosu na opšti metež podvale i izmišljanja. Primera radi ko će takozvanim analitičarima i sličnim kantardzijama da poveruje kako su poskupeli kafa, kakao,pamuk ili makazice za štrucanje brkova zbog ratnih sukoba u Ukrajini. U najmanju ruku bezobrazno.

Činjenica je da će neki bilansi, pre svega kada su u pitanju žitarice, biti poremećeni, ali ne toliko da bilo kome preti glad. Gladovaće oni koji su to i do sada.

Pun špajz za miran san

Da se vratimo na ministrovu izjavu koja je, nezvanično, dobila prikriven aplauz od strane domaćih poljoprivrednika i mlinara koji su još pre nekoliko meseci kritikovali donošenje uredbe o zabrani izvoza žitarica i brašna. Valjda su i oni kao državni vrh znali koliko je rodilo i šta se sve nalazi u njihovim ambarima, silosima i robnim rezervama.

Pomenuta izjava bilo je i svojevrsno „namigivanje“ prvom čoveku države da u obraćanju naciji na Đurđevdan ne zaobiđe hranu. Jer, bez obzira na naše puteve i tumaranja po Jevropi i svetu potreba za hranom je prirodni nagon i njega ne treba previše stišavati. Još manje činiti zavisnim od toga da li je u Kaliforniji pala kiša ili se samo naoblačilo, pri tom zanemarujući, da bi, zaista, uz nešto bolju organizaciju i podsticaje mogli sa hranom da snabdevamo ceo region.

Još jednom je predsednik potvrdio da su robne rezerve sa osnovnim životnim namirnicama pune i da svega ima dovoljno. Što bi se reklo za miran san. Dodao je da ima i za izvoz žitarica i brašna ali i da u tom obliku “krčme“ treba biti oprezan i nastojati da to bude prilika da zarade naši poljoprivredni proizvođači i njihova logistika a ne neko treći. Primeri govore da često kajmak „skidaju“ oni koji žitarice kupuju od nas.

Nije kod predsednika bilo dileme da je sudar sa krizom, ipak, neizbežan. Neće to biti kao sa kakvim ledenim bregom, ali u sektoru energetike i novih investicija svakako da hoće. Ukazao je potrebu da počnemo da „treniramo“ štednju pri tom se posluživši primerom iz Nemačke gde vlast uveliko savetuje tamošnje građane da se kupaju tri puta sedmično, odnosno da kupuju dzempere i ćebad. Za svaki slučaj.


Princ od Srbije

Dok se planeta komeša zbog svakoraznih problema, gde su najgori oni ratni između Rusije i Ukrajine, to obilato koriste svakorazni lovci na profit, lansirajući informacije i priče za zbunjivanje i sluđivanje, odnosno izazivanje veštačkih nestašica i enormno visokih cena. Ta vrteška nije od juče i ona se ponavlja uz svaku globalnu izmaglicu.

Međutim, i u takvim sitauacijama pojave se dobri i ohrabrujući primeri za optimizam i verovanje da svaka kriza ima rok trajanja, odnosno da je prolazna.Lično, me oraspoložila vest da je princ Petar Karađorđević, svoja prava preneo na brata Filipa koji sa porodicom živi u Srbiji, jer je on svoju budućnost vezao za Španiju, odnosno Sevilju.

Bez obzira na neka proceduralna neslaganja unutar porodice, ali i drugih nejasnoća sa njihovim statusom, ovaj slučaj potvrdio je da i „kraljevići“ nisu doveka vezani za krunu i vlast. To je primer, odnosno lekcija svima onim koji u parlamentarnoj demokratiji čim se dokopaju fotelje umisle da su se rodili sa njom. Rastanak sa funkcijom od ministarske preko mesne zajednice pa do trećeg člana popisne komisije za sitni inventar, doživljava se kao svojevrsni poraz i teška tragedija.


Ekolozi bude svest

Njihova borba je neprestana.Pogađate, to su ekološke organizacije koje su u poslednjih godinu dana uradile mnogo toga na terenu, ali najviše na podizanju svesti kod građana da bez zdrave životne sredine nijedna, pa ni naša, zajednica nema budućnost.

Fokus je u protkle dve nedelje bio na valjevski kraj, odnosno na nekoliko sela na području Mionice i Valjeva, pre svih Lukavac, gde kanadska kompanija „Eurolitijum“ duže vreme vrši istraživanja za borom i litijumom.Dok lokalne zajednice ćute, inspekcije okreću glavu, meštani i ekološki aktivisti preduzimaju sve da ih spreče u tome. Za sada uspevaju, ali uz neizvesnost kako će i šta biti sledećeg dana.


Inače prostor na kojem su strane kompanije „namirisale“ retke i vredne minerale još pre dve decenije bio je interesovanje nekoliko izraelskih investitora koji su imali nameru da podignu ceo kompleks staklenika i plastenika za proizvodnju povrća. Ostalo je neobjašnjeno zbog čega je taj projekat bez traga nestao?

Nema sumnje da su, makar i delimično, agilni ekolozi razdrmali mnoge institucije i samu državu pa je tako nedavno MUP Srbije, formirao jedinicu za suzbijanje takozvanog ekološkog kriminala koji decenijama uništava biljni i životinjski svet, vodu, zemljište i vazduh. Dovoljno je navesti podatak da se svake godine bespravno, samo na jugu naše zemlje, poseče više hiljada hektara šuma.

Ipak se okreće

I dok se rastajemo sa pandemijom i stavljamo „ladan oblog“ zbog drugih problema život nije stao. Đordano Bruno je tu. Ipak se „okreće“. Tako pažnju zaslužuje i podatak da je Poreska uprava postupajući po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine, za koji i dalje vlada mišljenje da je predizborni politički pamflet, od marta prošle do početka maja ove godine identifikovala 13.000 fizičkih lica čija imovina je daleko veća od prijavljenih prihoda.

Čuvajte se i poskoka?! Ovi gmizavci razmileli su se, ne samo, po izletištima i selima, već i prigradskim naseljima. Sreća, iz zdravstvenih ustanova javljaju da imaju dovoljno seruma. To je jako bitno za naše poljoprivrednike. I još nešto, u svakoj prilici i neprilici računajte na to da:stvarnost ne može biti prevarena!!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica