Poklon hektari i unikatni ministar

Poklon hektari i unikatni ministar

Da li je prošlo vreme koza, kolhoza i zemljišnih maksimuma, odnosno straha od stvaranja „trulih“ kapitalista u srpskom agraru? U tako nešto sam uveren dok je SUVI ŽIG na navedenu konstataciju stavio nedavno osnovani Nacionalni TIM za preporod sela prihvatanjem ideje Odbora za selo i poljoprivredu SANU da se mladim ljudima i bračnim parovima omogući besplatno ustupanje do čak 50 hektara državnog zemljišta. Država u tom fundusu ima preko 200.000 hektara i oberučke je spremna da ih stavi na raspolaganje svima onim koji hoće da zavrnu rukave i svoju egzistenciju vezuju za selo, odnosno poljoprivredu. Pri tome bez trunke straha da če na taj način pomoći stvaranju golobradih latifundista, veleposednika i novokomponovanih gazda.

Nacionalni tim za spas sela - © Agromedia

Ova bez sumnje dobra ideja ima prevashodni cilj da baci pojas za spasavanje u više od 1.200 srpskih sela u kojima živi manje od 100 stanovnika, ali i da na izvestan način osveži demografsku i starosnu sliku na ruralnom području države. Uz sve ovo na toj zasenčenoj strani, statistika kaže: ima nekoliko desetina hiljada neoženjenih muškaraca, veliki broj neudatih žena i preko 50.000 napuštenih kuća… Naprosto, svakog ozbiljnijeg analitičara pomenuti podaci ne iznenađuju, jer skoro pola veka u Srbiji se nije vodilo računa o RAVNOMERNOM REGIONALNOM RAZVOJU. Koncept CENTRALIZACIJE I INDUSTRIJALIZACIJE omađijao je i mamio ljude u gradove sa bezbroj fabričkih dimnjaka, a posebno, na rubnim delovima Beograda, Novog Sada, Niša i drigih većih varoši u Srbiji. Takozvano brzo izuvanja „piroćanaca“, odnosno obuvanja „šimi“ cipela ne zadugo vratilo se, jednoj poljoprivrednoj zemlji, kao bumerang. Ruralni prostor je ZASENČEN i tako ostao do današnjih dana.

VELIKE POKLON HEKTARE ne eksponiram kao kakav MUŠTULUK, već zbog podrške ideji koja je retka, konkretna i sa dobrom osnovom za određenu održivu poslovnu aktivnost. Ako mlad čovek, kod nas je sticajem okolnosti ta granica pomerena na 40 godina, dobije tri, pet ili deset fudbalskih igrališta agrarne „zelene čoje“, odnosno obradivog zemljišta onda treba biti nekorektan i reći da je to još jedna DIMNA BOMBA aktuelne vlasti i njenih saradnika.Nemam predrasuda niti toliku količinu optimizma da očekujem nepregledne redove zainteresovanih koji će sa suvom hranom i ruksacima na leđima strpljivo stajati kao bi se dokopli TAPIJE na korištenje tih oranica. Međutim, istovremeno sam siguran da će VEĆU ŠANSU IMATI SVI ONI KOJI STANU U RED OD ONIH KOJI POMENUTU PONUDU BUDU IGNORISALI.

Nacionalni tim za spas sela - © Agromedia

Kako su uz Nacionalnog TIMA objasnili ideja o besplatnoj raspodeli zeljišta uveliko se razrađuje i u tome učestvuju brojni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ekonomije, biznisa ali i sociologije, kulture, demografije i statistike. Ono što se već sada zna je da će u startu DOBITI PO PRSTIMA svi oni koji budu nameravali da zemlju drugome ustupe, odnosno daju u reezakup. Ugovori će se raskidati i u svičajevima gde dobijeno zemljište ostane neobrađeno. Kada se početkom naredne godine utvrde sve pojedinosti i pravila a potom i raspiše javni konkurs podela neće ići, kunu se iz TIMA, uz bilo čije privilegovanje i prednosti. O svemu će krajnje odgovorno i profesionalno odlučivati stručna komisija. Nažalost, ovo su opšta mesta prilikom aktiviranja brojnih dobrih ideja i projekata, ali uvažavajući autoritet ljudi iz TIMA i njihovu podršku od strane Vlade Srbije, Ministartva za poljoprivredu i reginonalni razvaoj kao i dva Zadrušna saveza, očekivati je da će PRVO SPUŠTANJE POJASA ZA PREPOROD, ODNOSNO SPAŠAVANJR SRPSKIH SELA BITI USPEŠNO.

Kada se u Srbiji kaže ZEMLJIŠTE ono asocira na nekoliko situacija i okolnosti. Ponajpre na ono za građevinska izdanja, da je vredno pažnje ako se nalatzi pored Autoputa ili kakvoj perspektivnoj industrijskoj zoni pa tek na kraju za neku od poljoprivrednih proizvodnji. Bez obzira na sve ovo cenjeni profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, smatra da je ponuđeni koncept ustupanja državnog zemljištma mladim ljudima koji žele da ga obrađuju pun pogodak. Naime, objašnjava da je u agraru osnov svega zemlja na kojoj je uz stručan i posvećen rad, udruživanje i veći stepen finalizacije moguće ostvariti značajne prinose, odnosno prihode. Međutim , isto zako on ceni da u našem slučaju gde je ključna reč PREPOROD nije dovoljno samo zemljište, već i angažovanje šire društvene zajednice, donsono većeg broja državnih instituacija, jer tamo gde se do parcele od 30 ili 50 hektara može doći samo BORNIM KOLIMA od ove dobre priče nema ništa ili će biti tek polovična.

Nacionalni tim za spas sela - © Agromedia

Upravo htedoh u znak podrške da nazdravim sa jednim sokom od JABUKE, ali ponovo se trgnuh na nedavno objavljenu vest da italijanska policija traga za vlasnikom firme iz Srbije koja je proizvela i izvezla u tu zemlju 30 tona voćnog koncetrata sa oznakom da je organski. Zapravo, kako su uvoznici utvrdili, u pomenutom voćnom koncentratu je otkrivena nedozvoljena količina MIKOTOSKINA koji je inače opasan po zdravlje ljudi. Tačnije, da su „organki“ sok pravili od trulog voća. Ovakvi kao i svi predhodni slučajevi podvala i prevara prave veliki problem, ne samo domaćim izvoznicima, već pre svega neposrednim proizvođačima, jer im ako se nastavi pomenuta praksa preti smanjivanje obima proizvodnje i pad otkupnih cena.


Sticajem okolnosti ni u ovoj kolumni nisam mogao da zaobiđem aktuelnog ministra za poljoprivredu Branislava Nedimovića. Znao sam da je kao mlad ćerao loptu i bio talentovani fudbaler. Zagledan u njegove radne obaveze, poteze, predloge i velika isčekivanja od domaćeg agrara kao i njegovo istizanje na SVE STRANE nisam mogao ni da pretpostavim da je on jedini registrovani aktivni fudbaler među svim MINISTRIMA U EVROPI PA I ŠIRE. Igra za FK „SLOGA“ iz Zasavice kod Sremske Mitrovice koji je gradski zonaš i u saldu za prošlu sezonu upisao je 10 pogodaka. Popraviću mišljenje o njemu i za početak reći da je zaista UNIKATI MINISTAR.

Izvori informacija: Lična dokumentacija, Portal AGROMEDIA, Bilten za selo o poljoprivredu SANU

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica