Nevidljiva korona, a još manje kvasac

Nevidljiva korona, a još manje kvasac

Nevidljiva korona kao i kvasac - © Agromedia

NIJE OVO VREME ZA MENE, VEĆ ZA NAS“. Ova izjava ambasadora Norveške u Srbiji, prilikom uručivanja pomoći od strane te prijateljske zemlje, bez konkurencije se kandidovala za otvaranje moje najnovije kolumne na portalu AGROMEDIA. U njoj je sadržana suština za razumevanje i ponašanje svih ljudi koje zadesi neka vanredna situacija. Pandemija koronavirusa je više od vanrednog stanja. Taj, još uvek, nepoznati virus ubija ljude. U pojedinim zemljama kao što su Italija i Španija on se poistovetio sa streljačkim stojem pred čijim cevima su hiljade i hiljade građana. U održavanju one najtanje linije života sve je bitno: lekari, medicinske sestre, respiratori, maske, voda, hrana, vedrina duha, disciplina, solidarnost, kao i dugo čekani KVASAC bez kojeg nema nasušnog hleba.

Ocenjena je kao dobra okolnost što je zadatak o hitnom obnavljanju proizvodnje kvasca preuzelo Ministarstvo za poljoprivredu i njegov prvi čovek. I zaista, u kratkom roku iz „partizanski“ montirane linije u Senti, počela je proizvodnja ove „Božje čestice“ ili GERME, kako je moja pokojna majka nazivala kvasac za hlebno testo. Kao zavisnici od uvoza iz Mađarske i Hrvatske, sa sopstvenom nedeljnom proizvodnjom od 240 tona, ušli smo u situaciju da možemo da se legitimišemo čak i kao izvoznici. Ono što zbunjuje je: da od tog silnog kvasca jako malo žena mesi hleb, i dalje ga nestrpljivo čekajući na rafovima prodavnica, ali i kod eventualnih „crnoberzijanaca“. Na lestvici najtraženijih proizvoda on zauzima visoko drugo mesto odmah iza pšeničnog brašna. Ali, to je samo statistika.

Naravno, ova priča o kvascu, kojeg smo, kako je  slikovito objašnjeno, ekonomskom formulom takozvanog „smrtnog skoka“ obezbedili u tolikoj količini da, pomerite se s mesta, možemo izgurati još jednu epidemiju, odnosno vanrednu situaciju EKSPLICITNO nas podseća na brojne prethone pogrešne korake i gluposti. Na njegov uvoz i aktuelnu nestašicu, i to u najgore vreme, dovela nas je skandalozna privatizacija iz 90-tih i kasnijih godina, kada smo nepromišljeno i u POČEP prodavali sve što se moglo ISTERATI NA PIJAC. Pa tako odavno nisu naši, primera radi, brojni kombinati, ekonomije, prehrambeni pogoni, „Frikom“, „MG Mivela“, „Dijamant“, Kikindski mlin, čak, ni Mlekara ZZ u Lajkovcu… Da nije bilo opomena i kritika od strane dobronamerne javnosti i pojedinih medija, pitanje je gde bi se zaustavila BESOMUČNA RASPRODAJA.

DAKLE, KVASCA IMA, ALI JE JOŠ UVEK NEVIDLJIV, BAŠ KAKO I OPASNI NEPRIJATELJ ZVANI KORONAVIRUS. Gde je prezupčilo? Nadam se brzom otklanjanju kvara, ali bez obzira na sve, nema zaobilaženja pitanja kako protiču prvi dani prolećne setve? Prema dosta šturim podacima sa terena ona teče po planu. Doduše, o detaljima niko ne govori, osim da se pri svakom izlasku na oranice poštuju pravila o vremenskom ograničenju i zaštiti svakog pojedinca. Ako, kojim slučajem zbog nediscipline bude uvedena potpuna zabrana kretanja tada će i njive uzalud dozivati domaćine, odnosno poljoprivrednike. Verujem da do toga neće doći iako je bahaćenje, nepristojnost, neodgovornost i nekultura, pa čak i vređanje lekara sa prve linije borbe, sve pisutnija kod jednog broja nerazumno neodgovornih građana  koji svojim ponašanjem izlažu i sebe i druge rizicima od opasnog virusa. Njima kao da nisu dovoljne zaprećene stroge kazne da bi imali više pristojnosti i obazrivosti za nepogodu u kojoj smo se zadesili. Zbog kršenja zabrane kretanja, izolacije, samoizolacije i drugih pravila koja idu uz vanrednu situaciju dnevno se procesuira više od 100 građana. Ta brojka bi bila višestruko veća da se i dalje mnogima ne gleda kroz prste.

KOMPAS GUBI I JEDAN BROJ LOKALNIH VEZIRA I NJIHOVIH SAVETNIKA KOJI NASTAVLJAJU DA I U VANREDNOJ SITUACIJI „MUŠTRAJU“ NOVINARE. ČAK IH I SRAMNO HAPSE I TRAŽE KRIVIČNO GONJENJE UZ IZGOVOR KAKO SU U ZGRADU GRADSKE UPRAVE U ZRENJANINU DOŠLI DA „ŠIRE VIRUS KORONE“. RADI SE O EKIPI LOKALNE KTV: TELEVIZIJE ČIJA JE VLASNICA DANICA RADIĆ, O SVEMU OBAVESTILA UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE. OBJASNILA JE DA SU NOVINAR I SNIMATELJ IMALI MASKE NA LICU I RUKAVICE, ALI DA SE NEKO IZ SVITE GRADSKIH ČELNIKA, NIJE UPLAŠIO OD KORONE, VEĆ OD NEZGODNIH PITANJA VEZANIH ZA LICITACIJU 12,5 HILJADA HEKTARA ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI. DAKLE, ZANIMALI SU SE ZA TEMU IZ POLJOPRIVREDE I TO POSLE UKAZIVANJA OD STRANE VEĆEG BROJA TAMOŠNJIH PAORA DA STRAHUJU OD ODREĐENIH NEPRAVILNOSI I MOGUĆEG FAVORIZOVANJA POJEDINIH UČESNIKA U NADMETANJU. POSLE PRVOG POLUVREMENA LICITACIJE KOJA JE, IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA, ODRŽANA NA GRADSKOM STADIONU POTVRDILE SU SE NEKE OD NJIHOVIH SUMNJI, A SA LAŽNIM OPTUŽBAMA NOVINARA KAKO „ŠIRE KORONU“ OSTAĆE DA SE I POSLE OVE POŠASTI SUOČAVA I NEČIJA SAVEST. AKO JE OD NJE NEŠTO OSTALO?!

I sa kvascem i vanrednom situacijom i sutra bez njih život IDE DALJE. Međutim, i u ovom času imam potrebu da obavestim naše poljoprivrednike da je uspešno odgajena zelena salata na jednoj od Međunarodnih svemirskih stanica. Ona je bezbedonosno i ukusom istovetna kao da je iz nekog od plastenika sa prostora donjeg toka reke Kolubare. Ovaj projekat je ohrabrio „povrtare“ iz Svemira, tako da oni imaju u planu, da uskoro počnu uzgajanje novih biljaka kao što su: kineski kupus, paradajz i paprika. IPAK, KAKO NEKO PRIMETI SVE OVO SA KORONOM, NE SAMO KOD NAS VEĆ NA CELOJ PLANETI, NAJVIŠE PODSEĆA NA MAMURNOG GOSTA KOJI JE DOŠAO U KAFANU BEZ SLUHA I PARA.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica